Δεν λείπουν οι προλήψεις σχετικά με τη φαγούρα στη μύτη. Στην αρχαία Ελλάδα, πίστευαν πως ο κνησμός του σώματος, ήταν μια προειδοποίηση των θεών. Θεωρούσαν, μάλιστα, γρουσουζιά, όταν αισθάνονταν φαγούρα στην πλάτη, στο λαιμό, στα αυτιά ή στη μύτη.

Οι Σπαρτιάτες πίστευαν ότι τα παιδιά που αισθάνονται φαγούρα στα μύτη τους, δεν θα γίνονταν καλοί πολεμιστές. Έτσι τιμωρούσαν τα παιδιά που έξιναν τη μύτη τους για να μην το ξανακάνουν. Από την πρόληψη αυτή βγήκε «η φράση η μύτη σου σε τρώει, ξύλο θα φας».

Τα καλά νέα είναι ότι αν έχετε φαγούρα στη μύτη σας, (πιθανότατα) δεν θα φάτε ξύλο. Όταν όμως αντιμετωπίζετε την ασταμάτητη παρόρμηση να ξύνετε τη μύτη σας, ίσως αρχίσετε να αναρωτιέστε τι πραγματικά συμβαίνει εκεί πάνω.

Διαβάστε επίσης: Allergy season: Το λάθος που κάνουμε όταν φυσάμε τη μύτη μας

Φυσικά, ένα σύντομο γαργάλημα στη μύτη σας είναι συνήθως μια ένδειξη για ένα επικείμενο φτέρνισμα. Η παρατεταμένη φαγούρα, από την άλλη πλευρά, προκαλείται συνήθως από αλλεργίες, περιβαλλοντικούς ερεθισμούς ή ακόμη και από μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. 

Δείτε πώς μπορείτε να καταλάβετε τι μπορεί να προκαλεί τη ρινική σας ενόχληση και τους ταχύτερους τρόπους για να ανακουφιστείτε:

Έχετε αλλεργία

Στα άτομα με αλλεργίες, η φαγούρα στη μύτη σημαίνει ότι έχετε εκτεθεί σε εποχιακά ή περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα, όπως γύρη,γρασίδι και ακάρεα σκόνης. Αυτά ωθούν την απελευθέρωση της χημικής ισταμίνης από το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας αίσθηση φαγούρας σε όλο το σώμα.

Η ισταμίνη μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό σας. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η συμφόρηση, το φτέρνισμα και τα κόκκινα ή υγρά μάτια. Οι αλλεργίες μπορεί μερικές φορές να σας προκαλέσουν και πονοκέφαλο.

Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της αλλεργίας και να σταματήσετε τη φαγούρα στη μύτη είναι να περιορίσετε την έκθεσή σας στο αλλεργιογόνο όσο το δυνατόν περισσότερο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI).

Έχετε λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος

Μερικές φορές ένα κρυολόγημα, το COVID–19 ή μια λοίμωξη του ιγμορείου μπορεί να προκαλέσει κνησμό στη μύτη ή το λαιμό σας. Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, ιδίως οι ιοί, τείνουν να προκαλούν επίσης την ίδια απελευθέρωση ισταμίνης ως μέρος της ανοσολογικής αντίδρασης του οργανισμού.

Δεν είναι πάντα εύκολο να ξεχωρίσετε ένα κρυολόγημα από τις αλλεργίες. Είναι πιθανό να έχετε να κάνετε με ιογενή λοίμωξη εάν έχετε βήχα ή πονόλαιμο, αισθάνεστε πόνο ή κούραση ή έχετε πυρετό. 

Η ξεκούραση και η άφθονη κατανάλωση υγρών είναι οι καλύτεροι τρόποι για να νικήσετε μια ιογενή ασθένεια. Για την ανακούφιση από τη φαγούρα ειδικότερα, δοκιμάστε ρινικό σπρέι ή σταγόνες φυσιολογικού ορού. 

Αντιδράτε σε ένα ερεθιστικό

Σε μερικούς ανθρώπους, ειδικά σε όσους έχουν αλλεργίες, η εισπνοή καπνού, χημικών ουσιών (όπως από προϊόντα καθαρισμού ή ρύπους) ή ισχυρών οσμών (όπως από αποσμητικά χώρου, αρώματα ή ακόμη και αρωματικά κεριά) μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στη μύτη.

Όπως και τα αλλεργιογόνα, οι ερεθιστικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν την απελευθέρωση ισταμινών λόγω του ότι το σώμα αναγνωρίζει την ερεθιστική ουσία ως ξένη ουσία. Μπορεί επίσης να αρχίσετε να βήχετε ή να νιώσετε ένα αίσθημα καψίματος στη μύτη σας.

Αποφύγετε τους ερεθιστικούς παράγοντες που τείνουν να σας προκαλούν φαγούρα ή φορέστε μάσκα αν δεν μπορείτε να τους αποφύγετε.

Έχετε ρινικούς πολύποδες

Οι ρινικοί πολύποδες είναι μαλακοί, ανώδυνοι ρινικοί καλοήθεις διογκώσεις που μπορεί να αναπτυχθούν από φλεγμονή που προκαλείται από αλλεργίες, άσθμα ή συχνές λοιμώξεις.

Είναι ακίνδυνοι και συχνά περνούν εντελώς απαρατήρητοι. Αλλά μερικές φορές μπορεί να σας κάνουν να έχετε συμφόρηση, να προκαλούν ρινική καταρροή ή να παρεμβαίνουν στην αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης.

Μπορούν επίσης να προκαλέσουν ρινική φαγούρα σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά είναι λιγότερο συχνό φαινόμενο. Εάν ένας ρινικός πολύποδας προκαλεί κνησμό ή ερεθισμό, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για να μειώσει τη φλεγμονή και να συρρικνώσει τον πολύποδα.