Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να χάσουν βάρος. Αλλά δεν λειτουργούν όλες τόσο καλά στο αδυνάτισμα όσο νομίζετε – ειδικά αν δεν παραμένετε σωματικά δραστήριοι.

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι στρατηγικές όπως η παράλειψη γευμάτων αποτυγχάνουν να μειώσουν σημαντικά τα περιττά κιλά.

Επιπλέον, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο λέει ότι αυτές οι λύσεις για την απώλεια βάρους με «συντομεύσεις» δεν βοηθούν στην πρόληψη ενός άλλου προβλήματος που συνδέεται με την παχυσαρκία – τις καρδιακές παθήσεις. Οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες και γενικότερα στον Δυτικό κόσμο.

Διαβάστε επίσης: Μικροβίωμα του εντέρου: Πώς αλλάζει ανά εποχή

Ενώ είναι εύκολο να συνδέσουμε την καλύτερη υγεία με την απώλεια βάρους, η νέα μελέτη λέει ότι υπάρχει κάτι περισσότερο να εξετάσουμε στον τρόπο με τον οποίο χάνουμε βάρος.

Η μελέτη

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 20.000 ενήλικες. Συνέκριναν τις στρατηγικές απώλειας βάρους και τα αποτελέσματα.

Χρησιμοποίησαν ως εργαλείο ανάλυσης το «Life’s Essential 8» της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, έναν κατάλογο ελέγχου για τη μείωση των καρδιακών παθήσεων που παρέχει βέλτιστες συστάσεις για το σωματικό βάρος, την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη, το σάκχαρο στο αίμα, το κάπνισμα, τη σωματική δραστηριότητα, τη διατροφή και τον ύπνο.

Το Life’s Essential 8 είναι ένα εργαλείο που παρέχει τα βασικά συστατικά για την καλή καρδιαγγειακή υγεία, πολλά από τα οποία μπορούν να υιοθετηθούν μέσω τροποποιήσεων της συμπεριφοράς.

Συνοπτικά περιλαμβάνει:

  1. Τρώτε καλύτερα 
  2. Γίνετε πιο δραστήριοι 
  3. Κόψτε το κάπνισμα
  4. Κοιμηθείτε καλύτερα
  5. Διαχειριστείτε το βάρος σας
  6. Ελέγξτε τη χοληστερόλη
  7. Διαχειριστείτε το σάκχαρο του αίματος 
  8. Ελέγξτε την πίεσή σας

Τα αποτελέσματα

Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι ενήλικες προσέγγισαν κατά μέσο όρο 60% σε αυτά τα οκτώ μέτρα για την υγεία. Γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης όσον αφορά τη βελτίωση των συνηθειών του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση.

Παρόλο που υπήρχαν σημαντικές διαφορές σε αρκετές παραμέτρους μεταξύ των ομάδων, στο σύνολό τους οι ενήλικες στις ΗΠΑ δεν υιοθετούν τις 8 βασικές συμπεριφορές του Life’s Essential 8 που σχετίζονται άμεσα με την υγεία της καρδιάς.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι 17.435 από τους 20.305 ενήλικες συμμετέχοντες διατήρησαν ή αύξησαν το βάρος τους κατά το προηγούμενο έτος. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ανέφεραν σκόπιμη απώλεια τουλάχιστον 5% του σωματικού τους βάρους.

Αδυνάτισμα και καρδιακή νόσος

Εκείνοι που είχαν κλινικά σημαντική απώλεια βάρους ανέφεραν ότι είχαν συνολικά υψηλότερη ποιότητα διατροφής, όπως μετρήθηκε με την κατανάλωση επαρκούς ποσότητας πρωτεϊνών, τη διατήρηση των επεξεργασμένων δημητριακών και της προστιθέμενης ζάχαρης στο ελάχιστο, τη μέτρια και έντονη σωματική δραστηριότητα και τη χαμηλότερη LDL χοληστερόλη.

Επιπλέον, η ομάδα απώλειας βάρους είχε υψηλότερο μέσο δείκτη μάζας σώματος και συνολικό σάκχαρο στο αίμα. Παράλληλα, σημείωσαν λιγότερες ώρες ύπνου.

Είναι ενδιαφέρον ότι όσοι δεν κατάφεραν να επιτύχουν κλινικά σημαντική απώλεια βάρους ανέφεραν συχνά ότι παρέλειπαν γεύματα σε μια προσπάθεια να χάσουν τα κιλά τους. Ορισμένοι ανέφεραν ακόμη ότι ακολουθούσαν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και υγρών ή και κάπνιζαν.

Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να κλίνουν προς μη τεκμηριωμένες προσεγγίσεις για την απώλεια βάρους. Αλλά δεν είναι βιώσιμες. Αυτό που είναι βιώσιμο είναι η αλλαγή των συμπεριφορών και των διατροφικών προτύπων.

«Πρέπει οπωσδήποτε να στραφούμε προς την πρόληψη της νόσου αντί να περιμένουμε μέχρι να διαγνωστούν οι άνθρωποι με μια ασθένεια. Αυτό γίνεται αρκετά συντριπτικό και τα άτομα μπορεί να αισθάνονται ότι είναι πολύ αργά σε εκείνο το σημείο», τονίζουν οι επιστήμονες.