Η βουλωμένη μύτη δεν είναι ποτέ διασκεδαστική. Αλλά είναι ιδιαίτερα ενοχλητική το πρωί, όταν η συμφόρηση μπορεί να σας εξαντλήσει την ενέργεια πριν ξεκινήσετε την ημέρα σας.

Συχνά το πρόβλημα έχει μια απλή απάντηση, όπως ένα κρυολόγημα ή μια άλλη ιογενή λοίμωξη που συνήθως υποχωρεί μόνη της μέσα σε μια εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης: Στρες και ορμόνες: 3 φυσικοί τρόποι να επαναφέρετε την ισορροπία

Ωστόσο υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορούν να ερεθίζουν τους ρινικούς ιστούς σας…

Έχετε ιγμορίτιδα

Ταλαιπωρείστε από πρωινή συμφόρηση μαζί με πόνο ή ευαισθησία στο πρόσωπο; Οι πιθανότητες είναι ότι ο ένοχος είναι η ιγμορίτιδα. Αυτή η λοίμωξη, η οποία συχνά αναπτύσσεται από κοινό κρυολόγημα ή αλλεργίες, συμβαίνει όταν βακτήρια, ιοί ή μύκητες ερεθίζουν τα ιγμόρεια, προκαλώντας τους να πρηστούν και να μπλοκαριστούν.

Οι περισσότερες θα υποχωρίσουν από μόνες τους μέσα σε 7 έως 10 ημέρες. Αλλά αν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε συμπτώματα μετά από μία ή δύο εβδομάδες, καλέστε το γιατρό σας. Μπορεί να έχετε βακτηριακή λοίμωξη που πρέπει να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

Αλλεργίες ή περιβαλλοντικοί ερεθισμοί

Δεν είναι μυστικό ότι τα εποχικά αλλεργιογόνα, όπως η γύρη ή το γρασίδι, μπορεί να προκαλέσουν ρινική συμφόρηση. Αλλά αν το υπνοδωμάτιό σας φιλοξενεί περιβαλλοντικούς ερεθισμούς, μπορεί πάλι να ξυπνάτε με βουλωμένη μύτη.

Τα ακάρεα της σκόνης, οι τρίχες κατοικίδιων ζώων, οι κατσαρίδες και η μούχλα είναι μερικοί από τους πιο κοινούς ενόχους.

Αλλά για μερικούς ανθρώπους, ο καπνός του τσιγάρου, οι έντονες οσμές (σκεφτείτε: αρώματα ή αποσμητικά χώρου), τα προϊόντα καθαρισμού και η ατμοσφαιρική ρύπανση ή το νέφος μπορούν επίσης να δημιουργήσουν προβλήματα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI).

Ξηρός εσωτερικός αέρας

Αυτές οι συνθήκες που μοιάζουν με έρημο μέσα στο σπίτι σας δεν κάνουν μόνο κακό στο δέρμα σας. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν συμφόρηση το πρωί. Ο αέρας με λίγη υγρασία προκαλεί συχνά στο σώμα μας να αυξήσει την παραγωγή βλέννας για να αντισταθμίσει τον ξηρό αέρα που εισέρχεται στους πνεύμονές μας.

Καπνίζετε

Ο καπνός είναι ένας περιβαλλοντικός ερεθιστικός παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών και να μειώσει την ικανότητα της μύτης να καθαρίζει τη βλέννα. Η διακοπή του τσιγάρου θα λύσει το πρόβλημα και, το σημαντικότερο, θα μειώσει τον κίνδυνο για σοβαρότερα προβλήματα.

Έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η παλινδρόμηση οξέος δεν ερεθίζει μόνο το λαιμό σας – μπορεί επίσης να κάνει τη μύτη σας βουλωμένη. Τα υγρά του στομάχου, όταν υπάρχουν στο λαιμό, προκαλούν αυξημένη φλεγμονή τόσο της μύτης όσο και του λαιμού. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως ρινική συμφόρηση ή ξηρός βήχας.

Και επειδή η παλινδρόμηση και τα συμπτώματα όπως η καούρα τείνουν να είναι χειρότερα τη νύχτα, όταν είστε ξαπλωμένοι, μπορεί να παρατηρήσετε τη συμφόρηση περισσότερο όταν ξυπνήσετε το πρωί.

Κοιμάστε ανάσκελα

Αν ξυπνάτε με συμφόρηση χωρίς άλλα συμπτώματα και δυσκολεύεστε να εντοπίσετε την αιτία, μπορεί να φταίει η θέση ύπνου σας. Όταν ξαπλώνετε ανάσκελα, υπάρχει περισσότερη ροή αίματος προς το κεφάλι και τη μύτη σας. Αυτό προκαλεί τη διόγκωση του ρινικού σας βλεννογόνου με περισσότερο αίμα από το συνηθισμένο και μπορεί να οδηγήσει σε ρινική απόφραξη.