Η κατανάλωση ζάχαρης σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ανθυγιεινών λιπών στο αίμα μας (τα γνωστά τριγλυκερίδια), τα οποία μπορεί να καταλήξουν στο να φράξουν τις αρτηρίες μας. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συχνές, μεγάλες δόσεις ζάχαρης είναι τοξικές για τα κύτταρά μας και ως εκ τούτου μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου.

Αν και είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγουμε τη ζάχαρη εξολοκλήρου, θα μπορούσαμε να περιορίσουμε την ημερήσια ποσότητα πρόσληψης στα 25 γραμμάρια ή περίπου 7 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ισούται με 40 θερμίδες, οι οποίες αθόρυβα μπορούν να «σπάσουν» την όποια δίαιτα μπορεί να ακολουθούμε.

Διαβάστε επίσης: Διατροφή: Τι είναι οι «λειτουργικές» τροφές;

Μειώνοντας σταδιακά την ποσότητα

Για να τα καταφέρετε πιο εύκολα, ξεκινήστε να μειώνετε σταδιακά την ποσότητα της ζάχαρης που προσθέτετε στον καφέ, το τσάι, τα δημητριακά και άλλα τρόφιμα- ροφήματα. Επιπλέον, δοκιμάστε υγιεινές εναλλακτικές λύσεις όπως το σιρόπι αγαύης, τη ζάχαρη καρύδας ή το νόστιμο και υγιεινό μέλι. Τα φυσικά σάκχαρα είναι άλλωστε πολύ καλύτερα για τον οργανισμό μας.

Ως προς τα οφέλη του μελιού

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με το μέλι που έχουν να κάνουν με τη θρεπτική του αξία και κατ’ επέκταση με τη συμβολή του στην καλύτερη γενική υγεία.

Αρχικά, το μέλι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Περιέχει φαινολικές ενώσεις, οι οποίες κατέχουν υψηλή θέση στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και των βλαβών των κυττάρων που προκαλούνται από τοξίνες και ρύπους. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Επιπλέον, μπορεί να είναι ευεργετικό για την ισορροπία των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα για τους διαβητικούς.

Τέλος, το μέλι είναι κυρίως υδατάνθρακες, αλλά περιέχει και ποσότητες πρωτεϊνών, ενζύμων, βιταμινών και μετάλλων.

Και άλλοι τρόποι για να κρατηθούμε μακριά από τη ζάχαρη

Είναι σημαντικό γενικά να προσέχουμε τι πίνουμε και τι τρώμε.

Διαβάστε τις ετικέτες πριν αγοράσετε οποιοδήποτε προϊόν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να καταναλώνουμε όχι περισσότερα από 25 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα – λιγότερη δηλαδή από αυτή που βρίσκεται σε ένα μόνο αναψυκτικό.

Επίσης, μαγειρέψτε δημιουργικά… Πειραματιστείτε με υγιεινά συστατικά όπως το μέλι, η κανέλα, το τζίντζερ και τα φρούτα, που προσθέτουν «γλυκύτητα» και γεύση. Θυμηθείτε επιπλέον πως πολλά φρούτα, όπως το μήλο, μπορούν να μαγειρευτούν και να είναι τα τέλεια γλυκά επιδόρπια.

Τέλος, δοκιμάστε να αρωματίσετε το νερό σας με φρούτα όπως το λεμόνι για περισσότερα οφέλη για την υγεία και πιο ευχάριστη γεύση.

Ένας γρήγορος οδηγός για να μειώσετε το junk food που περιέχει πολλή ζάχαρη

  • Πίνετε άφθονο νερό.
  • Καταναλώνετε περισσότερη πρωτεΐνη.
  • Κοιμηθείτε 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ και διατηρείτε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου.
  • Έχετε πάντοτε μαζί σας υγιεινά σνακ.
  • Τρώτε μικρά σνακ- γεύματα ανά 2 με 3 ώρες  κάθε μέρα.
  • Μην μεταφράζετε το άγχος σας σε πείνα.