Εάν ονειρεύεστε το πρώτο φλιτζάνι καφέ της ημέρας, ήδη από την στιγμή που θα ξαπλώσετε για ύπνο το προηγούμενο βράδυ, τότε η σκέψη να κάνετε οτιδήποτε πριν την πρώτη γουλιά μπορεί να σας φανεί παράλογο αλλά… δεν είναι και τόσο. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά (και συγκεκριμένα επτά) πράγματα που πρέπει να κάνουμε πριν να πιούμε τον καφέ μας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Δημιουργώντας και ακολουθώντας την σωστή πρωινή ρουτίνα μπορεί να δείτε μεγάλη διαφορά στην πέψη, στα επίπεδα στρες και της ενέργειάς σας, ακόμα και στην ισορροπία των ορμονών. Μερικές από τις συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσετε πριν να πιείτε τον πρώτο καφέ της ημέρας, περιλαμβάνουν:

#Ενυδάτωση πριν τον καφέ

Το σώμα σας αφυδατώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, επομένως πριν απολαύσετε τον πρωινό σας καφέ, είναι σημαντικό να πίνετε ένα μεγάλο ποτήρι νερό για να ανανεωθείτε και να αυξήσετε τα επίπεδα της ενυδάτωσής σας.

#Πρωινό με φυτικές ίνες και πρωτεΐνες

Ο καφές με άδειο στομάχι μπορεί να διεγείρει την κορτιζόλη, η οποία μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα. Όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αυξηθούν, μπορεί να προκληθεί φλεγμονή και μπορεί να αντιμετωπίζουμε απότομες διακυμάνσεις των επιπέδων του σακχάρου καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.

Αλλά όταν ξεκινάμε τη μέρα μας με φυτικές ίνες από μια φυσική τροφή, μπορούμε να βοηθήσουμε σε μεγάλο βαθμό στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα. Εκτός από τις φυτικές ίνες, η πρωτεΐνη είναι ακόμα ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που αντισταθμίζει την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Δοκιμάστε το πρωινό σας να περιλαμβάνει και τα δύο θρεπτικά συστατικά, επιλέγοντας τροφές όπως το άπαχο γιαούρτι, τα δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτα, όπως τα μύρτιλα ή η μπανάνα.

#Κάνουμε γυμναστική

Αν και η καφεΐνη μπορεί να μας βοηθήσει να ολοκληρώσουμε δύσκολες προπονήσεις, το να πίνετε τον καφέ σας πριν πάτε στο γυμναστήριο το πρωί μπορεί να σας προκαλέσει άγχος κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας.

Για να «κόψετε» σταδιακά την συνήθεια, μπορείτε να δοκιμάσετε να πίνετε μόνο μερικές γουλιές καφέ αντί για ολόκληρη κούπα, πριν την πρωινή σας προπόνηση.

 #Βούρτσιμα δοντιών

Αυτό μάλλον εκπλήσσει τους περισσότερους. Τα οξέα στον καφέ αποδυναμώνουν το σμάλτο των δοντιών μας και το βούρτσισμα αμέσως μετά την κατανάλωση καφέ μπορεί να βλάψει τα δόντια μας.

Εναλλακτικά μπορείτε να περιμένετε για περίπου τριάντα λεπτά για να βουρτσίσετε τα δόντια σας αφού πιείτε τον καφέ σας.

#Περιμένουμε 90 λεπτά

Αυτό είναι το ιδανικό σενάριο σύμφωνα με τους ειδικούς, επειδή η καθυστέρηση της καφεΐνης για τα πρώτα 90 λεπτά της αφύπνισης επιτρέπει την καλύτερη ορμονική ισορροπία.

Μέσα στην πρώτη ώρα που ξυπνάμε, τα επίπεδα κορτιζόλης μας ανεβαίνουν και πέφτουν απότομα σε μια απόκριση που είναι γνωστή ως η απόκριση αφύπνισης της κορτιζόλης. Αυτή η άνοδος και η πτώση της κορτιζόλης αντιπροσωπεύει ένα υγιές νευρικό σύστημα.

Όταν περιμένουμε 90 λεπτά αφού ξυπνήσουμε για να πιούμε καφέ μπορούμε να βελτιώσουμε τα επίπεδα της ενέργειάς μας μέσα στην μέρα.