Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα που συμμετέχουν σε προπόνηση δύναμης μέτριας έως έντονης έντασης με βάρη έχουν περισσότερες πιθανότητες να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση.

Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη ρίξει φως στο γεγονός ότι η προπόνηση δύναμης σε συνδυασμό με cardio προπονήσεις μπορεί να αυξήσει τη μακροζωία. Αυτό που κάνει αυτή τη νέα μελέτη να ξεχωρίζει είναι ο ρόλος που παίζει η προπόνηση με βάρη στη ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης ή υπέρτασης.

Αυτό φάνηκε να είναι πιο αποτελεσματικό για άτομα ηλικίας έως 50 ετών.

Διαβάστε επίσης: Άσκηση: 9 προβλήματα υγείας που μπορεί να προλάβει

Όταν ρωτήθηκε πόσο επιδραστικές μπορούν να είναι οι ασκήσεις ενδυνάμωσης για την αρτηριακή πίεση ενός ατόμου, η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής του Κρατικού Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στο Presidente Prudente, δήλωσε ότι:

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας υπάρχει αύξηση του καρδιακού ρυθμού του ατόμου, αύξηση της διαμέτρου των αιμοφόρων αγγείων, γνωστή ως αγγειοδιαστολή, μεγαλύτερη ροή αίματος και αύξηση της παραγωγής νιτρικού οξειδίου, το οποίο είναι ένας σημαντικός μεσολαβητής στη χαλάρωση των αγγείων».

Όλα αυτά έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη για την αρτηριακή πίεση. Η άσκηση προωθεί προσαρμογές όπως η μείωση του καρδιακού ρυθμού ηρεμίας, η βελτίωση της καρδιακής απόδοσης και η αύξηση του μέγιστου όγκου οξυγόνου-VO2max,

Αυτό που μπορεί να κάνει αυτή η μελέτη είναι να προσφέρει μια σαφέστερη κατανόηση του πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι η προπόνηση δύναμης στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ειδικά για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Η ομάδα πραγματοποίησε ανασκόπηση 14 μελετών που περιλάμβαναν ελεγχόμενες δοκιμές οι οποίες αξιολογούσαν την επίδραση της προπόνησης δύναμης για οκτώ εβδομάδες ή περισσότερο σε ενήλικες με αρτηριακή υπέρταση.

Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν περίπου 59 έτη, και ενώ οι περισσότερες από τις μελέτες που εξετάστηκαν είχαν ηλικίες συμμετεχόντων μεταξύ 60 και 68 ετών, μόλις δύο εξέτασαν νεότερες ομάδες με άτομα μεταξύ 18 και 46 ετών.

Η προπόνηση δύναμης ήταν αποτελεσματική στη μείωση της αρτηριακής πίεσης για τα άτομα που ασχολούνταν με προπόνηση δύναμης μέτριας έως έντονης έντασης περίπου δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.

Οκτώ έως 10 εβδομάδες αυτής της μέτριας έως έντονης προπόνησης δύναμης οδήγησαν σε μείωση της συστολικής πίεσης κατά 10 mmHg και της διαστολικής πίεσης κατά περίπου 4,8 mmHg. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός ότι η αρτηριακή πίεση μειώθηκε σημαντικά περισσότερο για τα άτομα ηλικίας 18 έως 50 ετών, σε σύγκριση με εκείνους που ήταν μεταξύ 51 και 70 ετών.

Προπόνηση με βάρη και αρτηριακή πίεση

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης δύναμης, όπως στη μέση μιας ανύψωσης, γνωρίζουμε ότι η αρτηριακή πίεση πράγματι αυξάνεται. Ωστόσο, από πολυάριθμες μελέτες μαθαίνουμε ότι ένα πρόγραμμα προπόνησης δύναμης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μακροπρόθεσμα.

Η προπόνηση δύναμης μπορεί να έχει σαφή αποτελέσματα σε άλλους παράγοντες που μειώνουν συνολικά την αρτηριακή πίεση, όπως η προώθηση της απώλειας λίπους. Αυτή η δραστηριότητα χτίζει περισσότερη άλιπη μυϊκή μάζα, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας – καίτε περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας.

Η υπέρταση είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, μια μορφή μη αποφρακτικής στεφανιαίας νόσου, και ακόλουθη δυσκαμψία των αρτηριών. Η προπόνηση δύναμης έχει αποδειχθεί ότι διατηρεί την υγιή ενδοθηλιακή λειτουργία. Συνεπώς συσχετίζεται με τη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης.