Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Endocrinology, οι ερευνητές εξέτασαν την *αγγειακή αντίσταση στην ινσουλίνη σε υγιείς άνδρες και γυναίκες εκθέτοντάς τους σε 10 ημέρες μειωμένης σωματικής δραστηριότητας, μειώνοντας τον αριθμό βημάτων τους από 10.000 σε 5.000 την ημέρα και παράλληλα αυξάνοντας την πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών σε 6 κουτάκια την ημέρα.

Ο σκοπός; Να διαπιστωθεί πώς αντιδρούν άνδρες και γυναίκες στη μειωμένη σωματική δραστηριότητα και την αύξηση του σακχάρου στη διατροφή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Εμβόλια: Πώς θα προστατεύουν για περισσότερο; Νέα στοιχεία στο «φως»

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής και η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης προκάλεσαν μείωση της διεγειρόμενης από την ινσουλίνη ροή αίματος στα πόδια και μείωση των επιπέδων της πρωτεΐνης adropin, η οποία ρυθμίζει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και είναι ένας σημαντικός βιοδείκτης για καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά μόνο στους άνδρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν μια διαφορά που σχετίζεται με το φύλο στην ανάπτυξη αγγειακής αντίστασης στην ινσουλίνη που προκαλείται από την υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χαμηλή άσκηση. Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη απόδειξη ότι η αγγειακή αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να προκληθεί από βραχυπρόθεσμες δυσμενείς αλλαγές στον τρόπο ζωής και είναι η πρώτη τεκμηρίωση διαφορών που σχετίζονται με το φύλο στην ανάπτυξη αγγειακής αντίστασης στην ινσουλίνη.

Οι ερευνητές θα ήθελαν να βασιστούν σε αυτή τη μελέτη διερευνώντας στη συνέχεια πόσο χρόνο χρειάζεται για να αντιστραφούν αυτές οι αγγειακές και μεταβολικές αλλαγές καθώς και να εξετάσουν πληρέστερα την επίδραση του ρόλου του φύλου στην ανάπτυξη αγγειακής αντίστασης στην ινσουλίνη.

*Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτων παγκοσμίως, με κατ’ εκτίμηση 17,9 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Περισσότεροι από 4 στους 5 από αυτούς τους θανάτους οφείλονται σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικό, με το ένα τρίτο αυτών των θανάτων να συμβαίνουν πρόωρα σε άτομα κάτω των 70 ετών.

Η αγγειακή νόσος επηρεάζει το κυκλοφορικό σύστημα, τις αρτηρίες, τις φλέβες, τα λεμφαγγεία και το δίκτυο των αιμοφόρων αγγείων του σώματος. Ορισμένοι τύποι αυτής της νόσου περιλαμβάνουν ανευρύσματα, αθηροσκλήρωση, θρόμβους, στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, κιρσούς και αγγειίτιδα. Η αγγειακή αντίσταση στην ινσουλίνη είναι χαρακτηριστικό της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2 που συμβάλλει στην εμφάνιση αγγειακής νόσου.