Τις τελευταίες δεκαετίες, οι έρευνες έχουν δείξει όλο και περισσότερο ότι μια διατροφή πλούσια σε αλάτι και ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά σας και να σας θέσει σε κίνδυνο για διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ζάχαρη

Έχετε ακούσει ποτέ για τα πρόσθετα σάκχαρα στα επεξεργασμένα τρόφιμα; Tα αγαπημένα σας πρόχειρα φαγητά – αναψυκτικά, επεξεργασμένοι χυμοί φρούτων, μπισκότα, καραμέλες, κέικ – περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας.

Διαβάστε επίσης: Ουρολοιμώξεις: Πώς θα τις αποφύγουμε;

Σύμφωνα με μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA International Medicine, οι άνθρωποι που κατανάλωναν το 17-21% των θερμίδων από πρόσθετα σάκχαρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν.

Επομένως, όσο περισσότερα πρόσθετα σάκχαρα καταναλώνετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο. Η ζάχαρη μπορεί να μην επηρεάζει άμεσα την καρδιά σας, αλλά μπορεί να την επηρεάσει έμμεσα αυξάνοντας τον κίνδυνο των ακόλουθων παραγόντων κινδύνου.

Η περίσσεια σακχάρων στη διατροφή σας μεταβολίζεται από το συκώτι σας και μετατρέπεται σε λίπη, τα οποία σε βάθος χρόνου μπορεί να οδηγήσουν σε λιπώδες συκώτι και παχυσαρκία, που με τη σειρά τους μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Η περίσσεια σακχάρων στη διατροφή σας είναι ένας εύκολος τρόπος για να πάρετε βάρος. Τα πρόσθετα σάκχαρα είναι απλοί υδατάνθρακες που χωνεύονται εύκολα.

Τα ζαχαρούχα ποτά, όπως η σόδα και τα αναψυκτικά, δεν είναι τόσο χορταστικά όσο τα στερεά και επομένως δεν ικανοποιούν ή δεν απενεργοποιούν το σύστημα της όρεξής σας όπως μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες ή λίπη ή φυτικές ίνες.

Η περίσσεια προστιθέμενων σακχάρων μπορεί επίσης να προάγει τη χρόνια φλεγμονή και να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση, γεγονός που μακροπρόθεσμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Αλάτι

Με τον όρο αλάτι, εννοούμε την πρόσληψη νατρίου. Ενώ το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο που απαιτείται για τη διατήρηση της συνολικής υγείας, η υπερβολική ποσότητά του μπορεί να είναι προβληματική όχι μόνο για την καρδιά σας αλλά και για το σώμα.

Περίπου 1500 mg νατρίου την ημέρα είναι υπεραρκετά για έναν ενήλικα ώστε να καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του σε νάτριο. Επίσης, το αλάτι δεν είναι η μόνη πηγή νατρίου. Το ψωμί, η πίτσα, τα σάντουιτς, τα αλλαντικά, οι σούπες, τα αλμυρά σνακ, τα πουλερικά, το τυρί, οι ομελέτες και άλλα καθημερινά τρόφιμα περιέχουν πολύ νάτριο.

Το νάτριο ρυθμίζεται από τα νεφρά μας. Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου κάνει το σώμα σας να κατακρατά περισσότερο νερό, ενώ η συγκέντρωσή του παραμένει φυσιολογική. Αυτό οδηγεί σε αύξηση του συνολικού όγκου του αίματος, κάνοντας την καρδιά να εργάζεται πιο σκληρά, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης και την πίεση στις αρτηρίες σας.

Μακροπρόθεσμα, οδηγεί σε υπέρταση, η οποία αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Έτσι, μπορεί να αισθάνεστε πρησμένοι και μπορεί να παρουσιάσετε πρησμένα πόδια και αστραγάλους.

Ενώ η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, η χαμηλή πρόσληψη νατρίου μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο τη χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι η αυξημένη πρόσληψη νατρίου μπορεί να έχει ποικίλες επιπτώσεις σε διαφορετικά άτομα. Ορισμένα άτομα που μπορεί να είναι ευαίσθητα στο αλάτι παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση της ΑΠ σε σύγκριση με εκείνα που δεν είναι.

Ζάχαρη vs. αλάτι

Η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης στον οργανισμό σας μπορεί να σας κάνει παχύσαρκους ή να σας ωθήσει προς τον διαβήτη, πράγματα που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Από την άλλη πλευρά, η περίσσεια νατρίου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης, θέτοντάς σας σε κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε από Αμερικανούς ερευνητές στο διαδικτυακό περιοδικό Open Heart, δείχνει ότι η ζάχαρη είναι στην πραγματικότητα λίγο από το αλάτι για την αύξηση των επιπέδων της αρτηριακής μας πίεσης και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, επειδή οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μείωση των επιπέδων αλατιού θα μπορούσε, σε ορισμένες περιπτώσεις, να κάνει στην πραγματικότητα περισσότερο κακό παρά καλό.

Τα ευρήματά τους, ωστόσο, προκάλεσαν αντιδράσεις μεταξύ άλλων επιστημόνων που επισημαίνουν ότι, προκειμένου να ενισχυθεί η υγεία της καρδιάς, τόσο τα επίπεδα αλατιού όσο και τα επίπεδα ζάχαρης πρέπει να διατηρούνται υπό έλεγχο. Το κλειδί για μια υγιή καρδιά είναι η διατροφή πλούσια σε κάλιο και χαμηλή σε νάτριο και πρόσθετα επεξεργασμένα σάκχαρα.