Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από υπέρταση παγκοσμίως. Είναι σαφές ότι έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των περιπτώσεων ενδεικτικό της αλλαγής του τρόπου ζωής τις τελευταίες δεκαετίες.

Η αρτηριακή σας πίεση δηλώνει την πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας. Μετράται σε δύο κύματα, δηλαδή σε συστολική (χαμηλή) και διαστολική (υψηλή) μορφή. Η υπέρταση είναι η επικράτηση παρατεταμένης υψηλής πίεσης σε ένα άτομο, που οδηγεί σε επικίνδυνες και δυνητικά θανατηφόρες επιπτώσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απαριθμεί διάφορους κινδύνους της υπέρτασης, όπως άγχος, ναυτία και πονοκεφάλους, μερικά από τα πιο σοβαρά αποτελέσματα περιλαμβάνουν καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, πόνο στο στήθος και καρδιακές προσβολές.

Διαβάστε επίσης: 5 θρεπτικά και γευστικά σνακ χαμηλών θερμίδων που θα σας κρατήσουν χορτάτους όλη μέρα

Μία από τις άμεσες θεραπείες που αναφέρονται είναι η τροποποίηση του διατροφικού τρόπου ζωής. Ακολουθούν μερικές φιλικές προς την καρδιά τροφές για να εντάξετε στη διατροφή σας:

Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Φρούτα και λαχανικά όπως οι ντομάτες και τα μπρόκολα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με μελέτες είναι εξαιρετικά χρήσιμα στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι φράουλες και τα βατόμουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ενώσεις, ενώ το σπανάκι και τα καρότα είναι εξαιρετικές επιλογές.

Τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Ο σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια, όπως η ρέγκα και οι σαρδέλες, είναι καλά παραδείγματα τροφίμων που είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά συμβάλλουν στη μείωση της παραγωγής οξυλιπινών, οι οποίες είναι γνωστό ότι αυξάνουν την αρτηριακή πίεση σφίγγοντας τα αιμοφόρα αγγεία.

Άλλες τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς και σπότους όπως ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia και τα καρύδια.,

Τρόφιμα πλούσια σε κάλιο

Ένα άλλο βασικό συστατικό είναι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε μέταλλα όπως το κάλιο. Το κάλιο ρυθμίζει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών και ελέγχει τη λειτουργία των μυών σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.

Σκεφτείτε τρόφιμα όπως αβοκάντο, βρώμη, αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες και βερίκοκα καθώς και μια ποικιλία άλλων λαχανικών και φρούτων όπως παντζάρια, σπανάκι και φασόλια.

Μαύρη σοκολάτα

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Current Hypertension Reports αξιολόγησε ότι οι επιδράσεις της μακροχρόνιας κατανάλωσης κακάο στην αρτηριακή πίεση σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες μπορεί να συσχετιστεί με μείωση τόσο των συστολικών όσο και των διαστολικών μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση.

Νερό

Η τακτική πρόσληψη νερού μπορεί να είναι ο καθοριστικός παράγοντας στο ταξίδι σας με την υπέρταση. Η κατανάλωση 6-8 ποτηριών νερού συνιστάται από τους περισσότερους γιατρούς και ειδικούς.

Άλλες γενικές συμβουλές για τη μείωση της υπέρτασης

Μερικές άλλες σημαντικές διατροφικές οδηγίες που θα βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι οι εξής:

  • Αποφυγή των κορεσμένων λιπαρών
  • Μείωση των ζαχαρούχων ποτών και γλυκών
  • Η κατανάλωση αρκετών λαχανικών, φρούτων και δημητριακών ολικής άλεσης
  • Κατανάλωση μιας υγιούς ποσότητας ψαριών, κρέατος και ξηρών καρπών