Νέα επιστημονική μελέτη αναφέρει ότι η καθημερινότητα σε μια πιο ασφαλή γειτονιά μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην απώλεια βάρους από το πόσο κοντά βρίσκεται το σπίτι σας στο γυμναστήριο ή το σούπερ-μάρκετ. Παράγοντες όπως ο ανεπαρκής φωτισμός του δρόμου, οι ομάδες παιδιών που περιπλανώνται και η κίνηση, σχετίζονται με το σωματικό βάρος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ενώ οι παρεμβάσεις που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση, είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, η επίδραση της γειτονιάς στην απώλεια βάρους παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη.

Διαβάστε επίσης: Προπόνηση: Τo εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα για μεγαλύτερη ταχύτητα και αντοχή

Η νέα μελέτη εμβαθύνει σε αυτό διερευνώντας 122 άτομα με παχυσαρκία, με το 74,6% να είναι γυναίκες με μέσο ΔΜΣ 39. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως διατροφικές συμβουλές, αύξηση της φυσικής δραστηριότητας αλλά συμμετείχαν και σε συνεδρίες γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ των χαρακτηριστικών της γειτονιάς και των αλλαγών στην περίμετρο μέσης και το βάρος των συμμετεχόντων σε μια περίοδο 18 μηνών. Πριν από το πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που αξιολογούσε διάφορες πτυχές της γειτονιάς τους.

Ποια γειτονιά ευνοεί την… απώλεια βάρους;

Πέντε βασικοί παράγοντες ήταν η ασφάλεια της γειτονιάς, η ελκυστικότητα, η κοινωνική συνοχή και η προσβασιμότητα τόσο σε παντοπωλεία όσο και σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

Για τον παράγοντα της ασφάλειας, οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν τον φόβο της εγκληματικότητας ή της παρενόχλησης και το επίπεδο άνεσης του περπατήματος ή της ποδηλασίας σε περιοχές με μεγάλη κυκλοφορία. Αυτή η κατηγορία εξέτασε επίσης την επάρκεια του φωτισμού των δρόμων κατά τις βραδινές ώρες καθώς και τυχόν ανησυχίες σχετικά με τους νεότερους που περιπλανώνται.

Για την ελκυστικότητα αξιολογήθηκαν η παρουσία δέντρων και πάρκων, καθώς και η γενική καθαριότητα. Η κοινωνική συνοχή περιλάμβανε τα συναισθήματα μοναξιάς στη γειτονιά, το επίπεδο αλληλεπίδρασης μεταξύ των γειτόνων και την προθυμία τους να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον.

Τι αποκάλυψε η έρευνα

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι μια αύξηση κατά μία μονάδα στις βαθμολογίες ασφάλειας της γειτονιάς είχε σχέση με 1,3% μεγαλύτερη αρχική απώλεια βάρους μετά τις πρώτες 10 εβδομάδες.

Μακροπρόθεσμα, η ασφάλεια συσχετίστηκε με μέση μείωση βάρους 3,2% και μέση μείωση 2,6% στην περίμετρο της μέσης.

Οι ερευνητές μέτρησαν το ύψος, το βάρος και την περίμετρο της μέσης των συμμετεχόντων στην αρχή του προγράμματος, μετά από 10 εβδομάδες και ξανά μετά από 18 μήνες. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όσοι βρίσκονται σε ασφαλέστερες γειτονιές παρουσίασαν τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους και μειωμένη περιφέρεια μέσης τόσο στις 10 εβδομάδες όσο και στους 18 μήνες.

Κατά την μελέτη διαπιστώθηκε επίσης ότι μια αύξηση κατά μία μονάδα στην κοινωνική συνοχή έτεινε να οδηγήσει σε μέση μείωση 1,3% στην περίμετρο της μέσης κατά τις πρώτες 10 εβδομάδες.

Ωστόσο, η ομάδα των ερευνητών δεν διαπίστωσε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κοινωνικής συνοχής και των μακροπρόθεσμων αλλαγών στο βάρος και την περίμετρο της μέσης. Υπήρχε μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της ελκυστικότητας της γειτονιάς και της μακροπρόθεσμης απώλειας βάρους και των αλλαγών στην περιφέρεια της μέσης.

«Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους η ασφάλεια της γειτονιάς είναι σημαντική. Οι άνθρωποι μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμοι να βγουν έξω εάν δεν αισθάνονται ασφαλείς, σωματικά και ψυχικά, με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερη σωματική δραστηριότητα», καταλήγουν οι ερευνητές του University Medical Center Rotterdam.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.