Οι παρεμβατικές σκέψεις είναι ανεπιθύμητες και ακούσιες σκέψεις που μπορεί να είναι δύσκολο να τις διαχειριστούμε και τελικά να τις εξαλείψουμε. Αυτές οι σκέψεις συχνά περιλαμβάνουν δυσάρεστες εικόνες και συναισθήματα. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι βίαιες ή σκέψεις που εκφράζουν φόβο ότι μπορεί να κάνουμε κάτι κακό.
Και ενώ οι παρεμβατικές σκέψεις δεν είναι πάντα κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί, μπορεί να γίνουν όλο και πιο ενοχλητικές ή να αρχίσουν να κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας και ένα άτομο να χρειάζεται βοήθεια για να τις ξεπεράσει.
Διαβάστε επίσης: Υπερκόπωση: Μήπως είμαστε πολύ κουρασμένοι για να αντιμετωπίσουμε την… κούρασή μας;
Τι είναι οι παρεμβατικές σκέψεις;
Οι παρεμβατικές σκέψεις είναι όπως είπαμε συχνά ακούσιες αρνητικές σκέψεις που μπορεί να γίνουν επαναλαμβανόμενες και εμμονικές.
Κάθε σκέψη που κάνουμε είναι έως κάποιο βαθμό αυτόματη και συχνά δεν μπορούμε να την ελέγξουμε, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε την προοπτική μας και το πώς προσεγγίζουμε τις σκέψεις μας. Οι παρεμβατικές σκέψεις πιο συγκεκριμένα μπορεί να κάνουν τα άτομα να κατηγορούν τον εαυτό τους. Ο φόβος, η ντροπή και η ενοχή είναι κοινά συναισθήματα που συνδέονται με αυτές τις σκέψεις.
Οι παρεμβατικές σκέψεις είναι φυσιολογικές και οι περισσότεροι άνθρωποι τις βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Τα τυπικά τους σημάδια είναι:
- Ανησυχία.
- «Διαφορετικότητα». Μια παρεμβατική σκέψη είναι συνήθως πολύ διαφορετική από τις τυπικές σκέψεις μας που έρχονται και παρέρχονται.
- Η σκέψη είναι δύσκολο να εξαλειφθεί.
Παραδείγματα παρεμβατικών σκέψεων
Υπάρχουν διάφοροι τύποι τέτοιων σκέψεων και φυσικά διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά μερικές από τις πιο συνηθισμένες αφορούν:
- Μικρόβια, μολύνσεις ή αρρώστιες.
- Βία ή επιθετικότητα προς τον εαυτό σας ή τους άλλους.
- Αμφιβολίες ως προς την ολοκλήρωση ή τη σωστή εκτέλεση εργασιών.
- Φόβος ότι είστε ανήθικο άτομο
Πόσο συνηθισμένες είναι οι παρεμβατικές σκέψεις;
Σχεδόν το 94 τοις εκατό των συμμετεχόντων σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία αναγνώρισαν ότι κάνουν τουλάχιστον μια παρεμβατική σκέψη ανά περιόδους.
Όλοι λοιπόν μπορεί να έχουμε δυσάρεστες σκέψεις και μερικές φορές αρχίζουμε να έχουμε εμμονή με συγκεκριμένες καταστάσεις που μπορεί να έχουμε περάσει, αλλά το σημαντικό είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, πόσο μπορούμε να τις ελέγξουμε.
Οι ενοχλητικές αυτές σκέψεις γίνονται προβληματικές όταν δεν μπορείτε να τις αφήσετε πίσω και απασχολούν το μυαλό σας για μέρες, εβδομάδες ή μήνες, σε σημείο που να επηρεάζουν ακόμα τον ύπνο σας.
Τι πυροδοτεί τις παρεμβατικές σκέψεις;
Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει μια ενοχλητική σκέψη, αλλά μια κοινή αιτία είναι οι «διφορούμενες καταστάσεις». Για παράδειγμα, εάν κάποιος δεν είναι υπερβολικά φιλικός απέναντί σας ή δεν απάντησε στο μήνυμά σας, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλητικές σκέψεις και έναν εσωτερικό διάλογο του τύπου: «Έκανα κάτι λάθος»; ή «Δεν με συμπαθούν πια»;
Oι ενοχλητικές σκέψεις μπορούν επίσης να προκληθούν από το στρες, για παράδειγμα, από έναν τσακωμό με το σύντροφό μας ή από μια διαφωνία με κάποιον στη δουλειά.
*Εάν οι ενοχλητικές- παρεμβατικές σκέψεις σας προκαλούν μεγάλη αγωνία και σας δυσκολεύουν να εστιάσετε στις καθημερινές σας υποχρεώσεις, επικοινωνήστε άμεσα με έναν ειδικό ψυχικής υγείας για σωστή φροντίδα και καθοδήγηση.