Εάν χρειάζεστε κάποιο κίνητρο για να μην παραλείψετε την προπόνηση των ποδιών, τότε το… βρήκατε, αφού σύμφωνα με νέα έρευνα, τα δυνατά πόδια «θωρακίζουν» την καρδιά. Ερευνητές που συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία αναφέρουν ότι οι ασθενείς με ιδιαίτερα δυνατά πόδια είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια μετά από καρδιακή προσβολή.

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή) πρόκειται στην πραγματικότητα για την πιο κοινή αιτία καρδιακής ανεπάρκειας, με περίπου 6 έως 9% των ασθενών με καρδιακή προσβολή να αναπτύσσουν μια μορφή καρδιακής ανεπάρκειας.

Προηγούμενες μελέτες, εν τω μεταξύ, αποκαλύπτουν ότι οι ισχυροί τετρακέφαλοι συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο.

Τι μελέτησαν οι ερευνητές

Για αυτήν την μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν αρχική τους υπόθεση εάν πράγματι η δύναμη των ποδιών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας μετά από το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η έρευνα περιελάμβανε 932 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν μεταξύ 2007 και 2020 με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Διαβάστε επίσης: Είναι καρδιακή προσβολή ή καούρα;

Όλοι οι ασθενείς δεν είχαν καρδιακή ανεπάρκεια πριν εισέλθουν στο νοσοκομείο και δεν ανέπτυξαν επιπλοκές καρδιακής ανεπάρκειας κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο. Η μέση ηλικία αυτών των ασθενών ήταν τα 66 έτη και το 81% των συμμετεχόντων ήταν άνδρες.

Η ομάδα χρησιμοποίησε τη μέγιστη δύναμη του τετρακέφαλου ως δείκτη της δύναμης των ποδιών. Οι ασθενείς κάθονταν σε μια καρέκλα και έσφιγγαν τους τετρακέφαλους μύες τους όσο πιο δυνατά μπορούσαν για πέντε δευτερόλεπτα ενώ ένα φορητό δυναμόμετρο συνδεδεμένο στον αστράγαλο κατέγραφε τη μέγιστη τιμή σε κιλά.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν αυτήν την μέτρηση σε κάθε πόδι και τελικά χρησιμοποίησαν τον μέσο όρο και των δύο τιμών. Η δύναμη εκφράστηκε σε σχέση με το σωματικό βάρος, πράγμα που σημαίνει ότι η δύναμη του τετρακέφαλου (σε κιλά) διαιρέθηκε με το σωματικό βάρος (σε κιλά) και πολλαπλασιάστηκε επί 100 για μια ποσοστιαία τιμή σωματικού βάρους.

Στη συνέχεια, η ομάδα ταξινόμησε κάθε ασθενή με «υψηλή» ή «χαμηλή» δύναμη ανάλογα με το αν η τιμή του ήταν πάνω ή κάτω από το μέσο όρο του φύλου τους.

Πόσο προστατεύουν την καρδιά τα δυνατά πόδια;

Η μέση τιμή για τις γυναίκες ήταν 33% του σωματικού βάρους και η διάμεση τιμή για τους άνδρες ήταν 52% του σωματικού βάρους. Συνολικά, 451 ασθενείς είχαν χαμηλή δύναμη τετρακέφαλου ενώ άλλοι 481 είχαν υψηλή δύναμη. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης τεσσεράμισι ετών, 67 ασθενείς (7,2%) παρουσίασαν καρδιακή ανεπάρκεια.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε ειδικά τη συσχέτιση μεταξύ της δύναμης του τετρακέφαλου (χαμηλή έναντι υψηλής) και του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας. Η ανάλυση, φυσικά, προσαρμόστηκε επίσης για μια ποικιλία παραγόντων που είναι γνωστό ότι έχουν σχέση με την ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, όπως ηλικία, φύλο, δείκτη μάζας σώματος, προηγούμενο έμφραγμα του μυοκαρδίου ή στηθάγχη, διαβήτη, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, περιφερική αρτηριακή νόσο και νεφρική λειτουργία.

Σε σύγκριση με τη χαμηλή δύναμη τετρακέφαλου, ένα υψηλό επίπεδο δύναμης παρουσίαζε σύνδεση με 41% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Οι συγγραφείς της μελέτης ανέλυσαν επίσης τη σχέση μεταξύ της δύναμης του τετρακέφαλου ως συνεχούς μεταβλητής και του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας.

Διαπίστωσαν ότι κάθε αύξηση του σωματικού βάρους κατά 5% σε δύναμη τετρακέφαλου συσχετίστηκε με 11% χαμηλότερη πιθανότητα καρδιακής ανεπάρκειας.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Heart Failure 2023, ένα επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC).