Εάν έχετε μπει στη διαδικασία να παρακολουθείτε το βάρος σας και να κάνετε δίαιτα ή πιο σωστά, διατροφή, έστω και 2-3 ημέρες υπερφαγίας μπορεί να σαμποτάρουν τους στόχους σας. Τότε πιθανότατα θα μπείτε στη διαδικασία να κάνετε δραστικά βήματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν μια τακτική, έντονη ρουτίνα προπόνησης, επιπλέον περπάτημα ή μια γρήγορη δίαιτα αποτοξίνωσης.

Ενώ οι δύο πρώτες είναι καλές ιδέες, δεδομένου ότι δεν πιέζετε τον εαυτό σας στα άκρα, η τελευταία ιδέα, το να κάνετε δηλαδή μια «detox» δίαιτα, μπορεί να ενέχει κινδύνους.

Διαβάστε επίσης: Ψηλοτάκουνα: 13 λόγοι υγείας για να τα… αποφεύγετε

«Detox» δίαιτες: Μύθοι και αλήθειες

Μια δίαιτα αποτοξίνωσης περιλαμβάνει περιόδους νηστείας και κατανάλωση ελαφρών τροφών όπως φρούτα και σαλάτες. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει συμπληρώματα, αφεψήματα από βότανα κ.λπ. Με λίγα λόγια, γενικά περιλαμβάνει τη μείωση των υψηλών υδατανθράκων.

Ας δούμε την αλήθεια πίσω από κοινές πεποιθήσεις…

«Οι δίαιτες αποτοξίνωσης διώχνουν τις χημικές ουσίες από το σύστημά μας»

*Αλήθεια

Το σώμα σας δεν χρειάζεται τη βοήθειά σας για αποτοξίνωση. Το κάνει μόνο του!

Μια δίαιτα αποτοξίνωσης υποτίθεται ότι έχει σχεδιαστεί για να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αποτοξίνωση και περιλαμβάνει το να μειώσουμε τους υδατάνθρακες και τα τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες για να «καθαρίσει» το αίμα μας. Αυτή τη δουλειά όμως την κάνει ήδη το συκώτι μας.

Το συκώτι είναι η μηχανή αποτοξίνωσης του σώματός μας. Δεν μπορούμε καν να βελτιώσουμε τη λειτουργία αποτοξίνωσης κάνοντας μια δίαιτα αποτοξίνωσης. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε το συκώτι μας υγιές. Πώς το κάνουμε αυτό; Αποφεύγοντας τα «κακά» λίπη, το αλκοόλ, τη ζάχαρη.

«Μια δίαιτα αποτοξίνωσης δεν μπορεί να προκαλέσει καμία βλάβη»

*Αλήθεια

Μια δίαιτα αποτοξίνωσης μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Όταν επιλέγετε μια δίαιτα αποτοξίνωσης, στερείτε από το σώμα σας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και μειώνετε τα «καύσιμά» του, οπότε δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε. Κάνοντας λοιπόν για μεγάλο χρονικό διάστημα μια τέτοια δίαιτα, οι επιπτώσεις για την υγεία μπορεί να είναι πολλές, όπως ανισορροπίες ηλεκτρολυτών, ανεπάρκεια μετάλλων και βιταμινών, διάρροια, κόπωση και άλλα στομαχικά προβλήματα. Μπορεί επίσης να παρουσιάσετε χαμηλή ενέργεια, χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, κόπωση, μυϊκούς πόνους, ζάλη και ναυτία.

«Η απώλεια βάρους που προκύπτει από μια δίαιτα αποτοξίνωσης είναι βιώσιμη»

*Αλήθεια

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους. Ωστόσο, αυτό που μπορεί να αντιλαμβάνεστε ως απώλεια βάρους θα μπορούσε να είναι απλώς απώλεια νερού ή υγρών.

Επιπλέον, δεν μπορείτε να διατηρήσετε τις ίδιες διατροφικές συνήθειες για πολύ. Το σώμα σας άλλωστε όπως είπαμε δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που παρέχονται από μια κανονική υγιεινή, θρεπτική διατροφή. Σίγουρα θα χάσετε βάρος, αλλά αυτό, το πιο πιθανό είναι ότι θα επιστρέψει ξανά όταν, αναπόφευκτα, την διακόψετε.