Σας αρέσει να πηγαίνετε μόνοι σας στο γυμναστήριο, για περπάτημα και να γυμνάζεστε «solo» στο σπίτι ή μήπως προτιμάτε την άσκηση με παρέα; Ανεξάρτητα από το είδος της σωματικής άσκησης προς το οποίο έλκεστε, το σημαντικό είναι ότι επωφελείστε έτσι κι αλλιώς με το να παραμένετε σωματικά δραστήριοι.

Παρόλα αυτά, έρευνα αποκάλυψε ότι εάν είστε… μοναχικοί τύποι, μπορεί να χάσετε κάποια επιπλέον οφέλη για την υγεία που οι ομαδικές προπονήσεις μπορούν να σας προσφέρουν.

Ομαδική Vs. ατομική προπόνηση

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν το ποια μορφή άσκησης θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιους φοιτητές ιατρικής να απαλλαγούν από το έντονο στρες.

Για την έρευνα, 69 φοιτητές ιατρικής συμμετείχαν σε μία από τις τρεις συνολικά ομάδες άσκησης:

  • Η μία ομάδα έκανε ένα ομαδικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης και λειτουργικής προπόνησης 30 λεπτών τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
  • Η άλλη ομάδα γυμνάζονταν μόνοι τους ή με έως και δύο άτομα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
  • Στην τρίτη ομάδα, οι φοιτητές δεν έκαναν άλλη άσκηση εκτός από περπάτημα ή ποδήλατο για να φτάσουν μέχρι εκεί που ήθελαν (σπίτι- πανεπιστήμιο).

Οι ερευνητές μέτρησαν τα αντιλαμβανόμενα επίπεδα στρες και εξέτασαν την ποιότητα ζωής των μαθητών —ψυχική, σωματική και συναισθηματική ευεξία— στην αρχή της μελέτης και ύστερα ανά τέσσερις εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα

Μετά από 12 εβδομάδες, όσοι φοιτητές αθλούνταν ομαδικά παρουσίασαν βελτιώσεις σε όλα τα επίπεδα, ψυχικά και σωματικά, καθώς και πτώση στα επίπεδα άγχους τους.

Οι φοιτητές που αθλούνταν μόνοι έδειξαν σημάδια συναισθηματικής βελτίωσης αλλά όχι σωματικής, παρόλο που ασκούνταν περίπου μία ώρα περισσότερο κάθε εβδομάδα από τους πρώτους.

Για την τελευταία, ούτε το επίπεδο άγχους ούτε η ποιότητα ζωής τους άλλαξαν ιδιαίτερα μέχρι το τέλος της μελέτης.

Οι περιορισμοί

Η εν λόγω μελέτη είχε ορισμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του μικρού μεγέθους των συμμετεχόντων και της ηλικίας αυτών.

Επίσης, οι φοιτητές είχαν σωματικές διαφορές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνονται;

Άλλες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στον αντίκτυπο της ομαδικής άσκησης στους κοινωνικούς δεσμούς, την ανοχή στον πόνο και την αθλητική απόδοση.

Σε μια μελέτη του 2013 στο International Journal of Sport and Exercise Psychology, οι ερευνητές έβαλαν άτομα να ασκηθούν για 45 λεπτά. Μετά την άσκηση, τα άτομα που ήταν σε ομάδες και είχαν συγχρονίσει τις κινήσεις τους, είχαν μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο σε σύγκριση με τους άλλους που αθλήθηκαν μόνοι.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αυξημένη ανοχή στον πόνο μπορεί να προέρχεται από τη μεγαλύτερη απελευθέρωση ενδορφινών – των ορμονών της «ευτυχίας» – λόγω του συγχρονισμού των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Αυτό το είδος συντονισμένης κίνησης είναι γνωστό ως συμπεριφορικός συγχρονισμός. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια άλλων ομαδικών δραστηριοτήτων, όπως το παιχνίδι, τις θρησκευτικές τελετουργίες, το χορό. Μπορεί επίσης να ενισχύσει την απόδοση.

Σε μια άλλη μελέτη του 2015 στο PLoS ONE, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παίκτες ράγκμπι που συντόνιζαν τις κινήσεις τους ενώ έκαναν ζέσταμα είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ αντοχής.

Αυτοί βέβαια οι αθλητές ήταν ήδη μέρος μιας δεμένης ομάδας ράγκμπι. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι συγχρονισμένες κινήσεις κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης ενίσχυσαν τους υπάρχοντες κοινωνικούς δεσμούς μεταξύ τους.

Γενικά, και συγκρίνοντας μια πληθώρα ερευνών, όσο περισσότερη επαφή ή κοινωνική υποστήριξη έχουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της άσκησης, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη.

*Τελικά

Τελικά, το να παραμείνετε δραστήριοι είναι  αυτό που πραγματικά μετρά, είτε σας χαρακτηρίζει η εσωστρέφεια είτε η εξωστρέφεια είναι το «ατού» σας.