Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη δεν είναι μόνο για τους αθλητές. Το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι κρίσιμο για πολλές από τις καθημερινές λειτουργίες του σώματος και μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, αποφεύγοντας το πρήξιμο.

Στην πραγματικότητα, η πρωτεΐνη θεωρείται το δομικό στοιχείο της ζωής, και οι ειδικοί από την αμερικανική Βιβλιοθήκη Ιατρικής το επιβεβαιώνει. Είναι απαραίτητη για πολλά από την οικοδόμηση και την επισκευή των μυϊκών ιστών μέχρι την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Πώς θα καταλάβετε ότι σας λείπει πρωτεΐνη

Εάν προσλαμβάνετε τουλάχιστον 46 έως 56 γραμμάρια πρωτεΐνης καθημερινά, που αποτελεί την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη, τότε πιθανότατα δεν εμφανίζεται σημάδια ανεπάρκειας, εκτός αν υπάρχουν προβλήματα απορρόφησης.

Αυτή η σύσταση βασίζεται σε εκτιμώμενες απαιτήσεις πρωτεΐνης 0,8 γραμμαρίων ανά κιλό σωματικού βάρους και ορισμένοι ειδικοί αναφέρουν ότι μπορεί να χρειαστείτε περισσότερη πρωτεΐνη ανάλογα με την ηλικία σας, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής σας.

1. Θαμπή επιδερμίδα, αδύναμα νύχια και μαλλιά

Εάν έχετε παρατηρήσει ασυνήθιστες αλλαγές στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια σας, ίσως θελήσετε να εξετάσετε πόση πρωτεΐνη καταναλώνετε. Τα ξηρά και εύθραυστα μαλλιά μπορεί μερικές φορές να αποδοθούν στη χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης, αναφέρει η διαιτολόγος, δρ Ελίζαπεθ Γκάνερ.

Δεδομένου ότι τα μαλλιά αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνη, οι αλλαγές στην υφή των μαλλιών ή η αυξημένη τριχόπτωση μπορεί να είναι σημάδι ότι δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη, εξηγεί.

Πρωτεΐνες όπως το κολλαγόνο, η ελαστίνη και η κερατίνη υπάρχουν στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια για να διατηρούνται υγιή.

2. Πρήξιμο

Το πρήξιμο, γνωστό και ως οίδημα, προκαλείται από την κατακράτηση υγρών στους ιστούς του σώματός σας και μπορεί να εμφανιστεί στα χέρια, τα πόδια και την κοιλιά σας. Ενώ υπάρχουν διάφορες αιτίες, η ανεπάρκεια πρωτεΐνης είναι ο… συνήθης ύποπτος.

Η αλβουμίνη πρόκειται για ένα από τα δύο κύρια πρωτεϊνικά κλάσματα του αίματος, βοηθώντας να μην συσσωρευτεί υγρό στους ιστούς, σύμφωνα με τους ειδικούς.

3. Πεινάτε μετά το γεύμα σας

Έχετε νιώσει ποτέ πείνα αμέσως μετά το τέλος ενός γεύματος; Αν ναι, τότε μπορεί να μην καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη. Η μη κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πείνα μεταξύ των γευμάτων που οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής.

Σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά, η πρωτεΐνη έχει μεγαλύτερη επίδραση στον κορεσμό και το αντιληπτό αίσθημα πληρότητας, σύμφωνα με έρευνα στο American Journal of Clinical Nutrition.

Η πρωτεΐνη μας βοηθά να νιώθουμε χορτάτοι αφού χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να τη διασπάσει το σώμα, εντείνοντας το αίσθημα του κορεσμού. Η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης στην καθημερινή διατροφή σας δεν είναι δύσκολη, αλλά είναι σημαντικό η πρωτεΐνη να προέρχεται από υγιεινές πηγές, όπως το άπαχο κρέας αλλά και οι φυτικές πηγές.