Δεν βρίσκουμε όλοι δικαιολογίες για να αποφύγουμε την άσκηση… Μερικοί από εμάς θέλουν να ξυπνούν κάθε πρωί για ένα σύντομο τρέξιμο, ωστόσο, η ιατρική τους κατάσταση μπορεί να μην τους το επιτρέπει. Αυτό δεν ισχύει για όσους έχουν ήπιο ή μέτριο άσθμα.  Για την ακρίβεια, ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα είναι η γυμναστική.

Τα οφέλη της άσκησης για τα άτομα με ήπιο έως μέτριο άσθμα

Η άσκηση μπορεί να:

Βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων

Η άσκηση μπορεί να είναι ένα… μαγικό φίλτρο για τους πνεύμονες. Μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων αυξάνοντας την ικανότητά τους. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο περισσότερο οι πνεύμονές σας συνηθίζουν να καταναλώνουν οξυγόνο.

Διαβάστε επίσης: Δυσανεξία στη λακτόζη: Μπορεί να εμφανιστεί σε μεγαλύτερη ηλικία;

Αυξήσει την αντοχή

Εάν το σώμα σας δεν είναι συνηθισμένο στην άσκηση, μπορεί να σας κόβετε η ανάσα κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων που μπορεί να είναι έστω και λίγο απαιτητικές για το σώμα, όπως το ανέβασμα σκαλοπατιών ή το να σηκώνετε βαριές τσάντες ενώ περπατάτε. Ωστόσο, εάν έχετε άσθμα και ασκείστε τακτικά, θα αποκτήσετε ανεκτικότητα σε τέτοιες δραστηριότητες και θα αυξήσετε την αντοχή σας.

Μειώσει τη φλεγμονή

Η άσκηση μειώνει τη φλεγμονή και βοηθά στα συμπτώματα του άσθματος αφού οι φλεγμονώδεις αεραγωγοί μέσω αυτής ανταποκρίνονται σταδιακά καλύτερα.

Βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η κύρια λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι να προστατεύει το σώμα μας από λοιμώξεις. Η άσκηση μπορεί να κρατήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα ισχυρό, προστατεύοντάς μας από λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Κάνει καλό στον έλεγχο του βάρους

Τα παχύσαρκα άτομα μπορεί να έχουν σοβαρό άσθμα και να είναι πιο επιρρεπή σε κρίσεις άσθματος. Η άσκηση, σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή, μπορεί να μειώσει το βάρος, τα συμπτώματα του άσθματος μπορούν να είναι πιο διαχειρίσιμα και οι καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν επίσης να προληφθούν.

Ποιοι πρέπει να απέχουν από την άσκηση

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας καθώς εκείνος είναι ο κατάλληλος να κρίνει τι μπορείτε να κάνετε ως προς το θέμα άσκηση με ασφάλεια. Γενικά, συνιστάται να ξεκινάτε την άσκηση αργά, αποφεύγοντας τις έντονες ασκήσεις που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του άσθματος. Εάν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης νιώσετε τα συμπτώματα του άσθματος να εντείνονται, πρέπει να ακούσετε το σώμα σας και να σταματήσετε.

Τι είναι καλό να προσέχετε

Εάν ασκείστε σε εξωτερικό χώρο, φροντίστε να ελέγξετε τον καιρό. Αποφύγετε την άσκηση όταν ο αέρας είναι δροσερός και ξηρός και η ατμόσφαιρα έχει πολλή γύρη. Είναι προτιμότερη η άσκηση σε εσωτερικούς χώρους για τη μείωση των πιθανοτήτων έξαρσης του άσθματος.

Επιπλέον, όπως είπαμε, μην πιέζετε τον εαυτό σας και ακούστε το σώμα σας σε κάθε περίπτωση.

Μην ξεχνάτε:

  • Να κάνετε προθέρμανση πριν την άσκηση και χαλάρωση μετά.
  • Να έχετε μαζί σας τη συσκευή εισπνοής για να χαλαρώσετε τους αεραγωγούς πριν από την άσκηση.
  • Φοράτε μάσκα ή κασκόλ όταν ασκείστε το χειμώνα. Η ξηρότητα στον αέρα μπορεί να σφίξει τους αεραγωγούς σας.

Κατάλληλες ασκήσεις και ασκήσεις προς αποφυγή

Μπορείτε να επιλέξετε:

  • Περπάτημα
  • Κολύμπι
  • Πεζοπορία
  • Ποδηλασία

Καλό θα ήταν να αποφύγετε:

  • Προπονήσεις υψηλής έντασης
  • Τρέξιμο
  • Ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο