Όλοι έχουμε μέρες που δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε πράγματα και νιώθουμε πνευματικά εξαντλημένοι όταν ο εγκέφαλος μας δουλεύει «υπερωρίες».

Οι ψυχίατροι και οι ερευνητές νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, που έχουν περάσει χρόνια μελετώντας τις αιτίες της εγκεφαλικής «ομίχλης», λένε ότι μπορει να οφείλεται σε πολλά πράγματα.

Μερικά παραδείγματα που οδηγούν σε ένας συνδυασμό κακής μνήμης και έλλειψης συγκέντρωσης είναι ο κακός ύπνος, το αυξημένο άγχος, ορισμένες τροφές στη διατροφή σας ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, μια ιατρική κατάσταση.

Διαβάστε επίσης: Άγχος: Ποια συνήθεια που διαρκεί μόλις 5 λεπτά μπορεί να μας βοηθήσει;

Ακολουθούν πέντε πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε όσο πιο πολύ μπορείτε για να εξαλείψετε το brain fog.

1. Να τρώτε τηγανητά φαγητά ή οτιδήποτε με πολλή ζάχαρη

Τα τηγανητά φαγητά έχουν αρνητική επίδραση στη μάθηση και τη μνήμη. Η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία που πηγαίνουν στον εγκέφαλο.

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε περίσσεια γλυκόζης στον εγκέφαλο, που, σύμφωνα με μελέτες, συνδέεται με διαταραχές της μνήμης και λιγότερη πλαστικότητα του ιππόκαμπου – του τμήματος του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε λουτεολίνη και βιταμίνη C. Και οι δύο είναι φυτικές αντιοξειδωτικές ενώσεις που προάγουν τη διανοητική διαύγεια.

Μερικές πηγές λουτεολίνης είναι το σέλινο, η μέντα, ο μαϊντανός, τα μήλα, το λάχανο και οι πιπεριές. Για την ενίσχυση της βιταμίνης C, στραφείτε στα εσπεριδοειδή, στα ακτινίδια και στις κόκκινες πιπεριές.

2. Να μην παίρνετε νερό μαζί σας

Δεδομένου ότι το νερό αποτελεί το 75% της εγκεφαλικής μάζας, η ενυδάτωση είναι το κλειδί για υψηλή γνωστική απόδοση.

Επιλέγοντας νερό αντί για ένα καφεϊνούχο ποτό ή ένα αναψυκτικό θα αποτρέψετε την εγκεφαλική «κατάρρευση» που συχνά έρχεται μετά από μια ενεργειακή έξαρση με ζάχαρη. Μπορείτε να εμπλουτίσετε το νερό σας με φρέσκα φρούτα και φύλλα μέντας.

3. Να μην περνάτε καθόλου χρόνο έξω

Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον εγκεφαλικό ιστό σχετίζονται με χαμηλότερα ποσοστά άνοιας και ήπιας γνωστικής εξασθένησης.

Ο πιο φυσικός τρόπος για να λάβετε μια υγιή δόση βιταμίνης D είναι η τακτική έκθεση στον ήλιο. Κάντε ό,τι μπορείτε για να περνάτε χρόνο στη φύση. Τουλάχιστον 10 λεπτά υπαίθρου κάθε μέρα μπορούν να κάνουν τη άμεσα τη διαφορά.

4. Να αγχώνεστε συνέχεια και για όλα

Ακόμη και οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι βιώνουν άγχος. Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μην αφήσετε τον εαυτό σας να χαθεί σε αυτό. Για να ανακτήσετε τον έλεγχο, «καθαρίστε» το μυαλό σας με λίγα λεπτά διαλογισμού.

Η προσεκτική αναπνοή είναι επίσης χρήσιμη όταν παρατηρείτε βασικά συμπτώματα του άγχους (δυσκολία στην αναπνοή, σφιγμένοι ώμοι, αυξημένος καρδιακός ρυθμός).

5. Να μην κοιμάστε αρκετά ή και καλά

Συχνά, η εγκεφαλική ομίχλη είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας πει ότι χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου τη νύχτα μπορούν να ενισχύσουν την εγκεφαλική και σωματική υγεία.

Φροντίστε να γυμνάζεστε τακτικά, επίσης. Σας δίνει μια ώθηση ενέργειας και συμβάλλει στη δημιουργία των βιολογικών διεργασιών στον εγκέφαλο και το σώμα που συμβάλλουν στον ποιοτικό ύπνο. Δοκιμάστε την προπόνηση δύναμης ή ένα ενεργό μάθημα γιόγκα για να ανεβάσετε τους καρδιακούς σας παλμούς.