Αν περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας δουλεύοντας, ξέρετε ότι μπορεί να είναι πολύ έντονη η πίεση που ασκείται τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα σας.

Όταν τελειώνετε μπορεί να νιώθετε λίγο εξαντλημένοι και απροετοίμαστοι για να αντιμετωπίσετε το υπόλοιπο της ημέρας, είτε πρόκειται για κοινωνικά σχέδια είτε για οικιακές εργασίες όπως το μαγείρεμα ή το πλύσιμο των ρούχων.

Ακόμα και αν έχετε μηδενικά σχέδια για το βράδυ μετά τη δουλειά, μπορεί να είναι δύσκολο να μεταβείτε πλήρως σε κατάσταση «off» και να σταματήσετε να σκέφτεστε πράγματα σχετικά με την εργασία.

Διαβάστε επίσης: Υγεία: 5 εύκολες συνήθειες, σε 5 (ή λιγότερα) λεπτά

Ακόμα και αν έχετε μόνο λίγα λεπτά, το να ξέρετε τι να κάνετε μετά τη δουλειά για να ανανεωθείτε σωματικά και πνευματικά μπορεί να σας βοηθήσει να εξουδετερώσετε την ένταση και την απώλεια συγκέντρωσης που προκαλούν όλες αυτές οι ώρες που περάσατε καθισμένοι σε συσκέψεις ή κοιτάζοντας τις οθόνες.

1. Διαχωρίστε τον εαυτό σας από το χώρο εργασίας σας

Είτε εργάζεστε από το σπίτι είτε σε ένα γραφείο, είναι βασικό να δημιουργήσετε μια απόσταση μεταξύ του φυσικού χώρου εργασίας και του χώρου αναψυχής σας. Πρέπει πραγματικά να είμαστε προσηλωμένοι στο να αφήνουμε τη δουλειά στο γραφείο.

Ο χρόνος που περνάτε μέχρι να γυρίσετε στο σπίτι μπορεί να χρησιμεύσει ως αυτό το ρυθμιστικό στοιχείο. Αλλά αν εργάζεστε από το σπίτι, μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε αυτό το όριο βάζοντας το φορητό σας υπολογιστή σε ξεχωριστό δωμάτιο ή συρτάρι.

2. Κάντε μερικές απλές διατάσεις

Αφιερώνοντας χρόνο για μερικές γρήγορες διατάσεις ή γιόγκα θα σας βοηθήσει να αποκαταστήσετε οποιαδήποτε δυσκαμψία μπορεί να νιώθετε από το γεγονός ότι είστε στις ίδιες θέσεις για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας.

Εστιάστε στη σπονδυλική στήλη και τους γοφούς σας, οι οποίοι βρίσκονται σε κάμψη όλη την ημέρα, αν κάθεστε, και μπορεί να συμπιεστούν. Οι άνθρωποι που εργάζονται σε υπολογιστή θα πρέπει να φροντίζουν να τεντώνουν επίσης τον αυχένα και τους ώμους, δεδομένης της τάσης να καμπουριάζουν πάνω από την οθόνη.

3. Βρείτε χρόνο για άσκηση

Βρείτε χρόνο για λίγη κίνηση στο τέλος της εργάσιμης ημέρας, ακόμα κι αν πρόκειται για λίγα λεπτά. Αν μπορείτε βάλτε τα ακουστικά σας και περπατήστε έστω και για 15 ή 20 λεπτά. Έτσι τεντώνετε το σώμα και επαναφέρετε τη ροή του αίματος στους μυς σας. Άλλωστε χρειάζεστε τη ντοπαμίνη που μπορεί να σας προσφέρει η άσκηση.

4. Εστιάστε τα μάτια σας σε κάτι που δεν είναι οθόνη

Το να κοιτάτε έναν υπολογιστή όλη μέρα μπορεί να συμβάλει στην καταπόνηση των ματιών, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως ξηροφθαλμία, ερεθισμό και προβλήματα εστίασης. Είναι φυσική παρόρμηση να ανοιγοκλείνετε λιγότερο τα μάτια σας όταν κοιτάτε μια οθόνη (ακόμη και αν δεν συνειδητοποιείτε ότι το κάνετε).

Αλλάζοντας αυτό στο οποίο εστιάζουν τα μάτια σας, θα τους δώσετε την ευκαιρία να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον. Δοκιμάστε απλώς να κοιτάξετε στο βάθος για 20 δευτερόλεπτα, για παράδειγμα, έξω από το παράθυρο σε κάτι πράσινο.

5. Ώρα για σνακ και ενυδάτωση

Είναι εύκολο να αφυδατωθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα αν είστε απορροφημένοι στη δουλειά σας. Η ενυδάτωση μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ενεργητικοί. 

Αν το κενό μεταξύ της ώρας που τελειώνετε τη δουλειά και της ώρας που σκοπεύετε να φάτε βραδινό είναι περισσότερο από μία ώρα, αξίζει να φάτε ένα θρεπτικό, υγιεινό σνακ για να ξεκινήσετε το βράδυ σας.