Η σύνδεση του νευρικού και του μυοσκελετικού συστήματος είναι μια αμφίδρομη σχέση. Ο εγκέφαλος στέλνει σήματα που επηρεάζουν τους μύες, αλλά οι φυσικές αισθήσεις του σώματος έχουν επίσης τη δύναμη να επηρεάσουν το μυαλό.

Η σημασία αυτής της σύνδεσης έγκειται στο γεγονός ότι παρεμβαίνει άμεσα στη διαδικασία της μυϊκής συστολής και χαλάρωσης. Επιπλέον, έχει πρωταρχικό ρόλο στην επούλωση από τραυματισμούς. Δεν πρέπει δε αυτή τη σύνδεση να την υποτιμούμε όταν πρόκειται για την επίτευξη καλύτερης απόδοσης.

Διαβάστε επίσης: Μετά τη δουλειά: 5 απλά πράγματα για να ανακτήσετε δυνάμεις

Γιατί η σύνδεση μυαλού και σώματος είναι τόσο σημαντική

Όπως αναφέραμε, η σύνδεση νου-σώματος είναι η σχέση μεταξύ του νευρικού συστήματος και των μυών, μεταξύ δηλαδή των νευρώνων και των μυϊκών ινών ή τενόντων. Αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στις αθλητικές επιδόσεις αφού σχετίζεται με:

Την αποφυγή τραυματισμών

Η αίσθηση του πόνου που παράγουν οι μύες μας είναι ένα σήμα ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι ο τρόπος του σώματός μας να μας συμβουλεύσει να σταματήσουμε ή να μας προειδοποιήσει ότι δεν κάνουμε σωστά μια άσκηση.

Αν οι μύες μας δεν κατέληγαν σε νευρικές απολήξεις, δεν θα μπορούσαμε να προστατευτούμε. θα καταλήγαμε να βλάπτουμε τον εαυτό μας πιο συχνά και πολύ πιο σοβαρά.

Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει ποτέ να αγνοείτε τον πόνο που νιώθετε μετά την προπόνηση ή μετά από ορισμένες ασκήσεις. Δεν είναι ένα σημάδι ότι «εργάζεστε σκληρά», αλλά μάλλον ότι αυξάνετε τις πιθανότητές σας να βλάψετε τον εαυτό σας.

Την ισορροπία και τη θέση του σώματος

Η σύνδεση μυαλού-σώματος παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην ισορροπία, το συντονισμό και τη χωρική επίγνωση.  Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται και οργανώνει όλες τις αισθήσεις που σχετίζονται με τις θέσεις των μυών.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal for Medicine and the Science of Physical Activities and Sport, η σύνδεση αυτή είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο κατά τη διαδικασία αποκατάστασης μετά από χειρουργική επέμβαση στο γόνατο.

Τον έλεγχο και τον συντονισμό των μυών

Ο συντονισμός έχει να κάνει με τον σωστό συγχρονισμό μεταξύ των εντολών που στέλνει ο εγκέφαλος και των κινήσεων που κάνει το σώμα. Αυτός ο συγχρονισμός είναι θεμελιώδης για να κάνουμε κινήσεις με ακρίβεια, και ακόμη περισσότερο όταν προσπαθούμε να μάθουμε νέες κινητικές δεξιότητες σιγά σιγά.

Εξασκώντας τη σύνδεση μυαλού-σώματος

Υπάρχουν συγκεκριμένα εργαλεία που χρειάζεστε για να ενισχύσετε αυτή τη σύνδεση, όπως μπάλες bosu ή noodles με αφρό.

Ωστόσο, μπορείτε επίσης να εκπαιδεύσετε αυτήν την ικανότητα προσθέτοντας ασκήσεις «αστάθειας» στο πρόγραμμά σας, όπως το να κρατάτε το βάρος σας στο ένα πόδι.