Μια μελέτη που αφορούσε παιδιά ηλικίας οκτώ έως 12 ετών ανακάλυψε ότι ακόμη και η μείωση του νυχτερινού τους ύπνου κατά 39 λεπτά μέσα σε μια εβδομάδα μείωσε σημαντικά την ευημερία τους.

Μια άλλη μελέτη που επικεντρώθηκε σε ενήλικες διαπίστωσε ότι ο ποιοτικός ύπνος βελτίωνε την υγεία, ανεξάρτητα από το χρόνο ή τη διάρκειά του, είτε ήταν 18 είτε 96 ετών.

Διαβάστε επίσης: Για να κοιμάστε καλύτερα…

Τα ευρήματα αυτά συμβάλλουν στα υπάρχοντα στοιχεία που δείχνουν ότι η ποσότητα του ύπνου από μόνη της δεν επαρκεί για να συγκεντρώσει κανείς τα οφέλη του.

Μελέτη #1

Μια μελέτη διεξήχθη από την καθηγήτρια Ρέιτσελ Τέιλορ, επικεφαλής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Otago, για να κατανοήσει τις επιπτώσεις της μικρής στέρησης ύπνου στις διατροφικές συνήθειες, τα πρότυπα δραστηριότητας και τις κοινωνικές σχέσεις σε 100 παιδιά από το Dunedin της Νέας Ζηλανδίας.

Τους ζητήθηκε να προσαρμόσουν την ώρα του ύπνου τους μία ώρα νωρίτερα για μία εβδομάδα και στη συνέχεια μία ώρα αργότερα, με μεσοδιάστημα μία εβδομάδα από το κανονικό πρόγραμμα ύπνου τους.

Τα παιδιά αντιμετώπισαν επίσης πρόσθετες προκλήσεις που σχετίζονταν με τη μειωμένη κοινωνική υποστήριξη και τις σχέσεις με συνομηλίκους.

Μελέτη #2

Παρομοίως, μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν περίπου 4.250 ενήλικες μεταξύ 18 και 96 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα του Τσεχικού Πάνελ Νοικοκυριών από το 2018 έως το 2020 διαπίστωσε ότι όσοι είχαν κακή ποιότητα ύπνου ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή, ευημερίας, ευτυχίας και αντιλαμβανόμενης υγείας.

«Καλύτερος ύπνος σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής. Ενώ το πότε κοιμόμαστε και πόσο καιρό κοιμόμαστε είναι σημαντικό, τα άτομα που έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου έχουν επίσης καλύτερη ποιότητα ζωής, ανεξάρτητα από τον χρόνο και τη διάρκεια του ύπνου», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Παρακολουθώντας 4.253 άτομα για τρία χρόνια, διαπίστωσαν ότι εκείνοι των οποίων ο ύπνος βελτιώθηκε, είχαν επίσης βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών υπογραμμίζουν τη σημασία της διασφάλισης καλής ποιότητας ύπνου για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open και στο περιοδικό PLoS ONE.