Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν μετά από μια καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με τους άνδρες, αποκαλύπτει νέα μελέτη. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν εκ νέου προηγούμενες μελέτες, που αναφέρουν ότι οι γυναίκες οξύ έμφραγμα με ανάσπαση του τμήματος ST (STEMI) – η πιο σοβαρή μορφή καρδιακής προσβολής που προκύπτει από πλήρη απόφραξη της στεφανιαίας αρτηρίας – έχουν χειρότερη έκβαση κατά τη διάρκεια της νοσηλείας από τους άνδρες.

Αυτή η απόκλιση αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η μεγαλύτερη ηλικία που οι γυναίκες εμφανίζουν συνήθως έμφραγμα ή οι συνυπάρχουσες υποκείμενες παθήσεις. Επιπλέον, λιγότερες είναι και οι γυναίκες υποβάλλονται σε επεμβάσεις stent για να ξεμπλοκάρουν τις αρτηρίες.

Διαβάστε επίσης: Καρδιά: Την βλάπτετε όταν παραλείπετε το «leg day»

Η πιο πρόσφατη έρευνα συνέκρινε τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του STEMI σε γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση.

Τι αποκάλυψε η έρευνα για γυναίκες και άνδρες

Η μελέτη περιελάμβανε ασθενείς που εισήχθησαν με STEMI και υποβλήθηκαν σε θεραπεία με διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (PCI), μια μη χειρουργική διαδικασία για την αποκατάσταση των μπλοκαρισμάτων στη στεφανιαία αρτηρία και την αποκατάσταση της καρδιακής ροής αίματος, εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων μεταξύ 2010 και 2015.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τα επίπεδα θνησιμότητας στις τριάντα ημέρες και πέντε χρόνια μετά την θεραπεία, μαζί με την εμφάνιση άλλου καρδιαγγειακού επεισοδίου εντός πέντε ετών.

Μεταξύ των 884 ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη, ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 62, με τις γυναίκες να αποτελούν το 27% των συμμετεχόντων. Σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες εμφάνισαν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας 30 ημέρες και πέντε χρόνια μετά την καρδιακή προσβολή, μαζί με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης μειζόνων καρδιαγγειακών συμβαμάτων μέσα σε πέντε χρόνια.

Οι ερευνητές εξέτασαν περαιτέρω άνδρες και γυναίκες με συγκρίσιμους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη και το κάπνισμα.

Πώς επηρεάζει η καρδιακή προσβολή τις γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση

«Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση είχαν χειρότερα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου από ότι οι άνδρες παρόμοιας ηλικίας», επισημαίνουν οι ερευνητές. «Οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση είχαν παρόμοια βραχυπρόθεσμη θνησιμότητα αλλά χειρότερη πρόγνωση μακροπρόθεσμα σε σύγκριση με τους άνδρες» προσθέτουν.

Διαβάστε επίσης: Είναι καρδιακή προσβολή ή καούρα;

Αυτή η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι ανεπιθύμητες συνέπειες ήταν πιο συχνές σε γυναίκες άνω των 55 ετών. Εντωμεταξύ, οι γυναίκες ηλικίας 55 ετών και κάτω εμφάνισαν περισσότερα σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια μέσα στα πέντε χρόνια παρακολούθησης σε σύγκριση με τους άνδρες.

Στη μελέτη, οι γυναίκες ήταν συνήθως μεγαλύτερες από τους άνδρες, με μέσο όρο ηλικίας 67 και 60 ετών, αντίστοιχα. Οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, προγενέστερα εγκεφαλικά επεισόδια ενώ οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να είναι καπνιστές και να πάσχουν από στεφανιαία νόσο.

«Τα ευρήματα είναι άλλη μια υπενθύμιση της ανάγκης για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε γιατί υπάρχει διαφορά μεταξύ των φύλων στην πρόγνωση μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, ώστε να μπορούν να ληφθούν μέτρα για να καλύψουμε αυτό το χάσμα» αναφέρουν οι ερευνητές.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Heart Failure 2023, ένα επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα της Τσεχίας.