Αν τρώτε βρώμη για πεπτικά προβλήματα και γενική υγεία, είναι σημαντικό να επιλέγετε εκείνη με τη λειγότερη επεξεργασία. Ο χρόνος πέψης θα είναι μεγαλύτερος, το σάκχαρο στο αίμα θα είναι πιο σταθερό και τα οφέλη για την υγεία θα είναι περισσότερα.

Η βρώμη περιέχει σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, ιδίως ενός τύπου γνωστού ως ίνα β-γλυκάνης, σύμφωνα με έρευνα του Φεβρουαρίου 2015 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science and Technology.

Η β-γλυκάνη μπορεί να επιβραδύνει την πέψη, να αυξήσει τον κορεσμό και να καταστείλει την όρεξη, αναφέρει η Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ. Βοηθά στη μετακίνηση των πλούσιων σε χοληστερόλη χολικών οξέων μέσω του πεπτικού σωλήνα και έξω από το σώμα.

Διαβάστε επίσης: Φρούτα: Μπορώ να τρώω όσα θέλω;

Τα οφέλη της κατανάλωσης βρώμης για την πέψη έχουν επίσης να κάνουν με τις φαινολικές ενώσεις και τα φυτοοιστρογόνα τους, τα οποία χρησιμεύουν ως αντιοξειδωτικά, προσθέτει η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Αυτές οι φυτικές χημικές ουσίες συμβάλλουν στη μείωση των βλαβερών επιπτώσεων της φλεγμονής που προκύπτουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και άλλες καταστάσεις. Η βρώμη ολικής άλεσης περιέχει επίσης σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο, σίδηρο, σελήνιο, χαλκό, μαγγάνιο, καροτενοειδή και χολίνη.

Σημασία των φυτικών ινών στην πέψη

Η β-γλυκάνη είναι μια διαλυτή φυτική ίνα, που σημαίνει ότι διαλύεται στο νερό, εξηγεί η Mayo Clinic. Οι διαλυτές φυτικές ίνες βρίσκονται όχι μόνο στη βρώμη, αλλά και στα μπιζέλια, τα φασόλια, τα μήλα, τα εσπεριδοειδή, τα καρότα και το κριθάρι.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες – που βρίσκονται στο αλεύρι ολικής άλεσης, στο σιτάρι, στους ξηρούς καρπούς, στα φασόλια και στα λαχανικά – βοηθούν στη μετακίνηση υλικού μέσω του πεπτικού σας συστήματος.

Τόσο οι διαλυτές όσο και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες αποτελούν σημαντικά μέρη μιας υγιεινής διατροφής. Επειδή οι φυτικές ίνες δεν χωνεύονται και δεν απορροφώνται – σε αντίθεση με τα λίπη, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες – περνούν σχετικά ανέπαφες μέσα από το πεπτικό σύστημα και έξω από το σώμα σας.

Οφέλη από την κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες:

  • Ομαλοποιούν τις κινήσεις του εντέρου και διατηρεί την υγεία του
  • Οι διαλυτές φυτικές ίνες μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη, μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και τη φλεγμονή και βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
  • Βοηθούν στη διαχείριση και την απώλεια του βάρους προωθώντας το αίσθημα κορεσμού

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα βρώμης

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition (BJN) τον Οκτώβριο του 2015, η βρώμη ολικής άλεσης μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

Ωστόσο, η βρώμη που έχει υποστεί επεξεργασία, έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί υψηλότερη γλυκαιμική απόκριση από ό,τι ο χυλός βρώμης με μεγάλες νιφάδες, το μούσλι και η γκρανόλα, σύμφωνα με την ανασκόπηση της BJN.

Με το ελάχιστα επεξεργασμένο πλιγούρι βρώμης, ο χρόνος πέψης είναι μεγαλύτερος και υπάρχει μειωμένο γλυκαιμικό φορτίο. Αντίθετα, η πιο έντονα επεξεργασμένη βρώμη κινείται πιο γρήγορα μέσω του πεπτικού συστήματος και μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα.

Για να διασφαλίσετε ότι αποκομίζετε τα μεγαλύτερα οφέλη και όχι τα μειονεκτήματα της βρώμης, αποφύγετε τα προϊόντα με πρόσθετα σάκχαρα και καταναλώστε βρώμη ολικής άλεσης που έχει υποστεί ελάχιστη επεξεργασία. Μπορεί να σας πάρει λίγο περισσότερο χρόνο για την προετοιμασία τους, αλλά η υγεία σας αξίζει τον επιπλέον χρόνο.