Χρειάζεστε ακόμη έναν λόγο για να αυξήσετε την πρόσληψη νερού; Εάν ναι, τότε σκεφτείτε ότι το αίσθημα δίψας μπορεί να υποδηλώνει αφυδάτωση, που αποτελεί μία από τις πιο κοινές και συχνές αιτίες πονοκεφάλου αλλά και ημικρανίας.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, πονοκέφαλος, ημικρανία και δίψα συνδέονται με διάφορους τρόπους.

Μπορεί η δίψα να προκαλέσει πονοκέφαλο;

Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν χάνετε περισσότερα υγρά από όσα προσλαμβάνετε και η δίψα δεν αποτελεί το μοναδικό σύμπτωμα. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ζάλη, ευερεθιστότητα και κόπωση. Μπορεί ακόμα να αισθάνεστε το δέρμα και το στόμα σας ξηρά ή να χρειάζεται να κάνετε λιγότερες επισκέψεις στην τουαλέτα.

«Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο παρόμοιο με τον πονοκέφαλο έντασης» αναφέρει ο νευρολόγος και ειδικός στους πονοκεφάλους δρ Ζουμπάρι Αχμέντ από το Κέντρο Νευρο-Αποκατάστασης της Κλινικής του Κλίβελαντ.

Διαβάστε επίσης: «Σιωπηλή» ημικρανία: Πόσο επικίνδυνη είναι;

«Η κατανάλωση υγρών μπορεί να ανακουφίσει ή να αποτρέψει αυτόν τον τύπο κεφαλαλγίας» επισημαίνει ο ίδιος.

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, οι πονοκέφαλοι τάσης είναι ο πιο κοινός τύπος πονοκεφάλου και τείνουν να είναι ήπιοι έως μέτριοι σε ένταση και να διαρκούν περίπου για τριάντα λεπτά. Ο πόνος τείνει να είναι θαμπός και να προκαλεί ένα σφίξιμο στο μέτωπό σας, τους κροτάφους και το πίσω μέρος του κεφαλιού σας.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν τον συγκεκριμένο τύπο περιλαμβάνουν άγχος, έλλειψη ύπνου, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης. Μπορείτε να διακρίνετε έναν πονοκέφαλο τάσης από μια ημικρανία, επειδή οι πονοκέφαλοι τάσης σπανίως εμφανίζονται στη μία πλευρά του κεφαλιού, προκαλούν ναυτία ή έμετο ή αλλαγές στην όραση.

Πώς συνδέονται ημικρανία και η έντονη δίψα

Η υπερβολική δίψα μπορεί επίσης να είναι μια προειδοποίηση για έναν επερχόμενο ημικρανικό πονοκέφαλο. Πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ημικρανίες μπορεί να αντιμετωπίσουν προειδοποιητικά συμπτώματα πριν την εμφάνισή της. Πρόκειται για το πρόδρομο στάδιο, που μπορεί να εμφανιστεί μία ή δύο ημέρες πριν την έναρξη της ημικρανίας.

Στο στάδιο αυτό μπορεί να παρατηρηθούν ανεπαίσθητες ενδείξεις επικείμενης ημικρανίας, όπως η αυξημένη ευαισθησία στο φως, τους ήχους και τις οσμές. Η αυξημένη δίψα μπορεί να ανήκει στα συμπτώματα του πρόδρομου σταδίου, μαζί με τις αλλαγές στην διάθεση, την λαχτάρα για φαγητό αλλά και το συχνό χασμουρητό.

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ημικρανικούς πονοκεφάλους έχουν επίσης ερεθίσματα που μπορεί να πυροδοτήσουν τις ημικρανίες. Αυτά τα ερεθίσματα μπορεί να είναι διαφορετικά για τον καθένα, η δίψα όμως και η αφυδάτωση συγκαταλέγονται στα πιο κοινά.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας, η αφυδάτωση είναι ένας από τους 10 κορυφαίους παράγοντες που προκαλούν ημικρανία, μαζί με παράγοντες όπως το άγχος, η έλλειψη ύπνου, η καφεΐνη ή το αλκοόλ, οι αλλαγές στον καιρό και ορισμένες τροφές.

Πώς θα την αποφύγετε

Μερικές από τις καλύτερες μεθόδους που προτείνουν οι ειδικοί από το αμερικανικό Ίδρυμα Κεφαλαλγίας και μπορείτε να δοκιμάσετε για να αποφύγετε πονοκεφάλους και ημικρανίες εξαιτίας της αφυδάτωσης, περιλαμβάνουν:

  • Πίνετε περισσότερο νερό εάν έχετε μια πάθηση που προκαλεί απώλεια υγρών, όπως έμετο, διάρροια ή πυρετό.
  • Θυμηθείτε ότι η υπερβολική εφίδρωση είναι μια άλλη αιτία απώλειας υγρών και αφυδάτωσης.
  • Ενυδατωθείτε εάν ιδρώνετε από την φυσική δραστηριότητα, ειδικά σε μέρες με υψηλές θερμοκρασίες.
  • Όταν αφυδατωθείτε, χάνετε επίσης σημαντικά μέταλλα στο αίμα που ονομάζονται ηλεκτρολύτες. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ενυδατωθείτε με ένα διάλυμα που να περιλαμβάνει και ηλεκτρολύτες.
  • Αποφύγετε την επανυδάτωση με υγρά που αυξάνουν την αφυδάτωση, όπως ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη ή αλκοόλ.