Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου τρία εκατομμύρια θάνατοι συμβαίνουν ετησίως από την υπερβολική χρήση αλκοόλ, αντιπροσωπεύοντας το 5,3% των ετήσιων θανάτων παγκοσμίως.

Πέρα από τον ιδιαίτερα διογκωμένο αριθμό θανάτων, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο καρκίνος και η κίρρωση του ήπατος είναι όλοι γνωστοί κίνδυνοι της υπερβολικής κατανάλωσης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ωστόσο, ανακάλυψαν ότι μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας και καταρράκτη, αφού ανέλυσαν στοιχεία από μισό εκατομμύριο Κινέζους άνδρες.

Διαβάστε επίσης: Υγεία: Ποιοι λόγοι θα πρέπει να μας οδηγήσουν στα Επείγοντα;

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, διαπίστωσε νέες συσχετίσεις μεταξύ της χρήσης αλκοόλ και του καρκίνου του πνεύμονα, των καρδιαγγειακών προβλημάτων και των καταγμάτων.

Ορισμένες από τις συνδέσεις ήταν εμφανείς ακόμη και με ελάχιστη πρόσληψη. Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, καταδεικνύουν ότι η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών συνδέεται με μεγαλύτερο εύρος διαταραχών από ό,τι γνωρίζαμε προηγουμένως.

Το CDC αναφέρει ότι ένα μέσο ποτό στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι περίπου 14 γραμμάρια καθαρού οινοπνεύματος. Ο οργανισμός συνεχίζει λέγοντας ότι, συνολικά, το να πίνετε λιγότερο είναι καλύτερο για την υγεία σας.

Για τη μελέτη, το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και η Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών συνεργάστηκαν με ερευνητές της Οξφόρδης για να εμβαθύνουν στην πρόσληψη αλκοόλ και τη σχέση της με τις επιπλοκές στην υγεία.

Η μελέτη

Οι ερευνητές αξιολόγησαν πληροφορίες από μια κινεζική βάση δεδομένων με περισσότερα από 512.000 άτομα με μέση ηλικία 52 ετών. Περιελάμβανε πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ τους.

Μόνο το 2% των γυναικών έπιναν συστηματικά, σε σύγκριση με πάνω από το ένα τρίτο των ανδρών που έπιναν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Για να προσδιοριστεί πώς το αλκοόλ αύξανε την πιθανότητα απόκτησης 207 διαφορετικών ασθενειών, οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία των νοσοκομείων επί 12 χρόνια.

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η χρήση αλκοόλ αυξάνει τους κινδύνους 60 ασθενειών στους Κινέζους άνδρες, συμπεριλαμβανομένων 28 παθήσεων που επιβεβαιώνει ο ΠΟΥ, όπως ο καρκίνος του ήπατος, του εντέρου και του ορθού.

Ωστόσο, ανακάλυψαν 33 νέες παθήσεις, όπως έλκος στομάχου, ουρική αρθρίτιδα, καταρράκτη και κατάγματα. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν δοσοεξαρτώμενες συσχετίσεις, με κάθε τέσσερις μπύρες που καταναλώνονται καθημερινά να συνδέονται με 14% αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ασθένειας που σχετίζεται με το αλκοόλ.

Η κατανάλωση τόσο μεγάλης ποσότητας αλκοόλ αύξησε κατά 6% την πιθανότητα απόκτησης 33 νεοανακαλυφθέντων διαταραχών που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Επιπλέον, υπήρχε υπερδιπλάσιος κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας και κίρρωσης του ήπατος για κάθε τέσσερις μπύρες που καταναλώνονταν καθημερινά. Σε σύγκριση με τους άνδρες που πίνουν μόνο μερικές φορές, εκείνοι που πίνουν τακτικά είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής και εμφάνισης οποιασδήποτε ασθένειας.

«Γίνεται σαφές ότι η επιβλαβής χρήση αλκοόλ είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για κακή υγεία, τόσο στην Κίνα όσο και παγκοσμίως», λένε οι ερευνητές.