Είτε λαχταράτε κάτι αλμυρό είτε κάτι γλυκό, οι δυσμενείς συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης και αλατιού είναι γνωστές.

Ως προς τις αλμυρές λιχουδιές, το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς κατέληξε στο συμπέρασμα πέρυσι ότι εάν όλοι μείωναν την κατανάλωσή του σε 5 γραμμάρια την ημέρα έως το 2030, το αποτέλεσμα θα ήταν έως και 1,4 εκατομμύρια λιγότερες νέες περιπτώσεις υψηλής αρτηριακής πίεσης, 135.000 λιγότερες νέες περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου και άλλων καρδιακών παθήσεων, έως και 49.000 λιγότερα νέα περιστατικά εγκεφαλικού και επιπλέον χρόνια ζωής για 450.000 άτομα στη Βρετανία.

Διαβάστε επίσης: Διατροφολόγος: Μήπως ήρθε η ώρα να τον επισκεφτείτε;

Λαχτάρα για ζάχαρη VS Λαχτάρα για αλάτι

Αρχικά, το αλάτι δεν θεωρείται διατροφική… πολυτέλεια. Μαγειρεύουμε με αυτό και βρίσκεται έτσι κι αλλιώς σε πολλά γεύματα και σνακ που καθημερινά καταναλώνουμε. Γι’ αυτό και είναι πιο δύσκολο να ελέγξουμε το πόσο αλάτι καταναλώνουμε σε σχέση με το πόση ζάχαρη.

Μια ακόμη διαφορά μεταξύ αλατιού και ζάχαρης είναι ότι η ζάχαρη επιδρά στη γλυκόζη του αίματος και αυτό μας κάνει να θέλουμε περισσότερη ενώ το αλάτι επιδρά στον… ουρανίσκο. Η γεύση του μας κάνει να εθιζόμαστε κατά κάποιο τρόπο και όχι μόνο να μην μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτό, αλλά να θέλουμε περισσότερο.

Πώς να σταματήσω την πρόσληψη μεγάλης ποσότητας αλατιού;

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το 80% του αλατιού που καταναλώνουμε εμπεριέχεται στα τρόφιμα που καταναλώνουμε από έξω. Επομένως, ένας εύκολος τρόπος για να μειώσουμε το αλάτι είναι να σταματήσουμε να τρώμε γεύματα που δεν έχουμε φτιάξει μόνοι μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς- διατροφολόγους, το πιο ανησυχητικό είναι το λίπος μαζί με το αλάτι στα πατατάκια, τις πατάτες και γενικά το fast food. Ο συνδυασμός αλατιού και λίπους είναι που προκαλεί προβλήματα με τη χοληστερόλη κι όχι μόνο. Το αλάτι που προσθέτουμε σε ένα γεύμα που φτιάχνουμε στο σπίτι είναι πολύ λιγότερο ανησυχητικό.

Τι να φάω αντί για πατατάκια;

Όταν η λαχτάρα για αλάτι σας… χτυπά την πόρτα, μην πάτε κατευθείαν να πάρετε ένα αλμυρό, ανθυγιεινό σνακ. Φροντίστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό και αναζητήστε τρόφιμα, όπως ελιές και φυλλώδη λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, μαγνήσιο και ασβέστιο.

Αυτές οι τροφές θα σας βοηθήσουν να καλύψετε την επιθυμία σας για αλάτι, η οποία μπορεί συχνά να οφείλεται στην επιθυμία για ένα σνακ ή ένα γεύμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.