Δεν είναι μυστικό ότι η παχυσαρκία επηρεάζει την καρδιά. Αλλά μπορεί, τελικά, να είναι ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι νομίζαμε.

Μια πρόσφατη επιστημονική ανασκόπηση εξηγεί πώς η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει τις κοινές εξετάσεις που χρησιμοποιούν οι γιατροί για τη διάγνωση καρδιακών παθήσεων και τη θεραπεία καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την παροχή φροντίδας σε όσους είναι ευάλωτοι σε τέτοια προβλήματα.

Διαβάστε επίσης: Καρδιά: 4 υγιεινά ροφήματα που μπορείτε να πίνετε καθημερινά

«Το υπερβολικό λίπος λειτουργεί ως ένα είδος φίλτρου και μπορεί να διαστρεβλώσει τις ενδείξεις των εξετάσεων», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Φρανσίσκο Λόπεζ-Χιμένεζ, M.D., διευθυντής καρδιολογίας στην Κλινική Mayo.

Τι άλλο επηρεάζει το λίπος

Η παχυσαρκία επηρεάζει σχεδόν όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται στην καρδιολογία, όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΓΚ), η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία και το υπερηχοκαρδιογράφημα (τρίπλεξ).

Παράλληλα, οι συνήθεις επεμβάσεις μπορεί να είναι πιο δύσκολο να πραγματοποιηθούν με επιτυχία σε ασθενείς με υπερβολικά επίπεδα λίπους. Οι επεμβάσεις συνοδεύονται, επίσης, από αυξημένους κινδύνους σε αυτή την ομάδα ασθενών, όπως λοιμώξεις.

Επιπλέον, ορισμένες φαρμακευτικές παρεμβάσεις πρέπει να προσαρμόζονται ατομικά με βάση την κατάσταση της παχυσαρκίας. Οι β-αναστολείς ή β-αποκλειστές (beta-blockers), για παράδειγμα, θα μπορούσαν να εμποδίσουν ορισμένους ασθενείς από το να χάσουν βάρος.

Το γεγονός αυτό μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα για τους ασθενείς που χρειάζονται ή να θέλουν να μειώσουν το σωματικό τους λίπος. Ήδη οι καρδιοπαθείς μπορεί να δυσκολεύονται με την απώλεια βάρους λόγω των συμπτωμάτων τους. 

Η δύσπνοια είναι πολύ συχνή σε αυτά τα άτομα ακόμη και όταν ανεβαίνουν τις σκάλες, πόσο μάλλον όταν ασκούνται. Έτσι, οι ασθενείς μπορεί να είναι απρόθυμοι να συμμετάσχουν σε πιο έντονη σωματική δραστηριότητα, παρά το γεγονός ότι η άσκηση βοηθά στην απώλεια βάρους και ενισχύει την υγεία της καρδιάς.

Σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς με καρδιακή νόσο και ιδιαίτερα προχωρημένο βαθμό παχυσαρκίας θα ωφεληθούν από την προσπάθεια τροποποίησης του τρόπου ζωής τους, καταλήγουν οι ερευνητές.

Η ανασκόπηση δημοσιεύτηκε στο Journal of American College of Cardiology.