Συχνά ανησυχούμε μήπως η διατροφή μας μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά ή γαστρεντερικά προβλήματα… Αλλά γνωρίζατε ότι διάφορες τροφές και ποτά μπορούν να επιδεινώσουν τις εξάρσεις άγχους και ακόμη και τις κρίσεις κατάθλιψης;

Ακολουθούν μερικές τροφές που είναι σημαντικό να καταναλώνετε με μέτρο για να μην έχουν επιπτώσεις στην ψυχική σας υγεία:

Πολλές κούπες καφέ ή εσπρέσο

Για ορισμένους ανθρώπους, που είναι επιρρεπείς στο άγχος ή αντιμετωπίζουν πολλούς στρεσογόνους παράγοντες, η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Διαβάστε επίσης: Καρδιά: 4 υγιεινά ροφήματα που μπορείτε να πίνετε καθημερινά

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης προκαλεί αυξημένη απόκριση κορτιζόλης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επίμονο στρες και εξουθένωση, για να μην αναφέρουμε και τα προβλήματα ύπνου.

Αλκοόλ

Παρόλο που η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται συνήθως με κοινωνικές εκδηλώσεις και προκαλεί αρχικά ευφορία, στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε αρνητική διάθεση. Αναφερόμαστε στην περίοδο κατά την οποία το σώμα σας ανακάμπτει και η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, είναι αυξημένη.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να μεταβάλουν τα βακτήρια στο έντερο. Αυτά τα βακτήρια αλληλεπιδρούν με το ανοσοποιητικό μας σύστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή στο έντερο. Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και να συμβάλει στην κατάθλιψη.

Γλυκά και ζαχαρούχα τρόφιμα

Μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι τα ζαχαρούχα και αμυλούχα τρόφιμα μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση κατάθλιψης. Αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη αυξάνει τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία σχετίζεται με το άγχος και την κατάθλιψη.

Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα οδηγώντας σε εναλλαγές της διάθεσης και ευερεθιστότητα.

Μειώνοντας τη ζάχαρη, σταθεροποιούνται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και  βελτιώνεται η διάθεση.

Άλλωστε, τι θα συμβεί αν κόψουμε λίγες κουταλιές ζάχαρη; Σίγουρα τίποτα που να μην είναι για τη συνολική υγεία μας, ωφέλιμο.

Από την άλλη, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε φρούτα για σνακ, τα οποία περιέχουν φυσικά σάκχαρα είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης.