Το αλκοόλ είναι γνωστό ότι συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως κίρρωση του ήπατος και καρδιακές παθήσεις. Αλλά η νέα επιστημονική μελέτη τονίζει ότι αυτά δεν είναι τα μόνα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική κατανάλωση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν πολύ αλκοόλ είχαν χαμηλότερα επίπεδα μυϊκής μάζας από εκείνους που δεν έπιναν ή έπιναν λίγο.

Τι έδειξε η μελέτη για το αλκοόλ

Για τη διεξαγωγή της μελέτης χρησιμοποιήσαν δεδομένα από τη UK Biobank, μια μεγάλη βάση δεδομένων με πληροφορίες για τον τρόπο ζωής και την υγεία από μισό εκατομμύριο άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε επίσης: Έντερο: Η αφυδάτωση μπορεί να το βλάψει – Πώς να ενυδατωθείτε

Συμπεριέλαβαν δεδομένα από σχεδόν 200.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 37 και 73 ετών, εξετάζοντας τη μέση κατανάλωση αλκοόλ και τη μυϊκή τους μάζα. Εξέτασαν τους άνδρες και τις γυναίκες χωριστά, επειδή υπάρχουν διαφορές στη σύνθεση του σώματος μεταξύ των δύο φύλων.

Συνολικά, οι άνθρωποι είχαν χαμηλότερα επίπεδα μυϊκής μάζας όσο περισσότερο έπιναν. Αυτό το αποτέλεσμα παρατηρήθηκε μετά από περίπου μία μονάδα αλκοόλ την ημέρα για τους άνδρες (λίγο λιγότερο από ένα μικρό ποτήρι κρασί) και λίγο λιγότερο από δύο μονάδες για τις γυναίκες (το ισοδύναμο μιας μπύρας).

Οι άνδρες και οι γυναίκες που κατανάλωναν περίπου 20 μονάδες την ημέρα (το ισοδύναμο δύο μπουκαλιών κρασιού), είχαν 4%–5% λιγότερους μυς από εκείνους που δεν έπιναν καθόλου.

Τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας

Η μυϊκή μάζα και λειτουργία αρχίζει να μειώνεται αργά, ξεκινώντας από τα 30. Ενώ μπορεί να μην παρατηρούμε αυτή την απώλεια στην αρχή, καθώς μεγαλώνουμε ο ρυθμός με τον οποίο χάνουμε μυϊκή μάζα και δύναμη αυξάνεται, οδηγώντας σε μια κατάσταση γνωστή ως σαρκοπενία.

Αυτή η μείωση της μυϊκής μάζας μπορεί προκαλέσει με την σειρά της διάφορα προβλήματα υγείας, όπως χαμηλότερη οστική πυκνότητα, κατάγματα, πτώσεις και αδυναμία. Αλλά είναι δυνατόν να προλάβετε μέρος αυτής της μείωσης μέσω της άσκησης και της πρόσληψης πρωτεΐνης μέσω της διατροφής.