Ο φοίνικας açai είναι φυτό που συναντάμε στην περιοχή του Αμαζονίου της τροπικής Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Παράγει μικρά, σκούρα μωβ μούρα, γνωστά και ως τροπικά μούρα acai που είναι «πλούσια» σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ενώσεις.

Μπορεί να είναι μικρά αλλά χαρακτηρίζονται ως superfoods του Αμαζονίου, καθώς είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις που «θωρακίζουν» την υγεία μας.

Διαβάστε επίσης: Αυγό: Ασπράδι ή κρόκος; – Τι είναι πιο υγιεινό τελικά

Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας acai bowl, προσθέτοντας σε ένα μπολ τα τροπικά μούρα, με φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους ή granola μαζί με γιαούρτι ή γάλα σε χαμηλά λιπαρά για μια πιο υγιεινή επιλογή για πρωινό ή σνακ μέσα στην ημέρα.

Acai bowl για αντιοξειδωτικά στο maximum

Τα μούρα acai είναι «πλούσια» σε προστατευτικά φυτοχημικά, τα οποία είναι φυτικές ενώσεις που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην προστασία από το οξειδωτικό στρες, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κυτταρικής βλάβης και ασθενειών όπως καρκίνος, διαβήτης και καρδιακές παθήσεις.

Σε μικρή επιστημονική μελέτη αναφέρεται ότι η κατανάλωση 200 χιλιοστόλιτρων (ml) χυμού acai την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες οδήγησε σε σημαντικές αυξήσεις στα επίπεδα αντιοξειδωτικών.

Για «γερή» καρδιά

Τα μούρα acai είναι «πλούσια» σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ενώσεις που μπορεί να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς με διάφορους τρόπους.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η κατανάλωση 200 ml χυμού acai φαίνεται πως οδήγησε σε 7,7%  αύξηση της συγκέντρωσης της HDL «καλής» χοληστερόλης.

Η HDL χοληστερόλη είναι κοινώς γνωστή ως «καλή» χοληστερόλη επειδή βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας χοληστερόλης από το σώμα και προστατεύει από την αθηροσκλήρωση ή τη συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες.

Σε άλλη έρευνα αναφέρεται ότι η κατανάλωση ενός smoothie με βάση τα μούρα acai σε συνδυασμό με ένα πρωινό γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε καλά λιπαρά, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στην αγγειακή λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικότερης ροής του αίματος.

Για να αποκομίσετε τα παραπάνω οφέλη είναι σημαντικό τα acai bowls να είναι μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής ενώ για οποιαδήποτε αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες είναι σημαντικό να πάρετε την έγκριση από τον γιατρό σας.