Το διάστημα πριν από μια σημαντική συζήτηση μπορεί να είναι αγχωτικό. Μπορεί να αισθάνεστε νευρικοί ή γεμάτοι ένταση και θέλετε να είστε σίγουροι ότι θα καταφέρετε να επικοινωνήσετε με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι όπως λένε οι ειδικοί να… πιείτε ένα ποτήρι νερό.

Πίνοντας νερό θα καταφέρετε να ηρεμήσετε ενώ θα μειώσετε τις πιθανότητες αφυδάτωσης, που ακόμα και όταν είναι ήπια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την διάθεση, την γνωστική λειτουργία αλλά και την συγκέντρωσή σας.

Πώς επηρεάζονται διάθεση και γνωστική λειτουργία από την ενυδάτωση

Δεδομένου ότι περίπου το 55-60% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό, είναι λογικό ότι πρέπει να πίνουμε καθημερινά αρκετό για την διατήρηση της υγείας και της ευεξίας μας.

Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για μια σειρά λειτουργιών, όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η λίπανση των αρθρώσεων και η προστασία των ευαίσθητων ιστών.

Το νερό αποτελεί το 75% της μάζας του εγκεφάλου, επομένως η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική για να τον βοηθήσει να εκτελέσει όλες τις λειτουργίες του, και αυτό περιλαμβάνει τις ικανότητες που χρειάζεστε για να συμμετάσχετε στη συζήτηση, όπως η καθαρή σκέψη.

Διαβάστε επίσης: Αφυδάτωση και μεταβολισμός: Πώς σχετίζονται;

Σε επιστημονική ανασκόπηση 33 μελετών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise αναφέρεται ότι η αφυδάτωση βλάπτει τη γνωστική απόδοση, ειδικά για εργασίες που απαιτούν προσοχή, κινητικό συντονισμό και εκτελεστική λειτουργία.

Κατά την διάρκεια της ημέρας, χάνουμε υγρά λόγω διαφόρων λειτουργιών, όπως η εφίδρωση ακόμα και η αναπνοή. Εάν δεν αναπληρώνετε αυτά τα χαμένα υγρά πίνοντας αρκετό νερό κάθε μέρα, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης.

Το αίσθημα δίψας πρόκειται για μια προειδοποιητική ένδειξη αλλά μπορείτε να ελέγξετε καλύτερα τις ποσότητες που καταναλώνετε, πίνοντας επιπλέον σε συγκεκριμένες στιγμές της ημέρας, όπως όταν ξυπνήσετε, μετά το γεύμα ή κατά την διάρκεια και μετά την προπόνησή σας.

Γιατί είναι σημαντικό να πιείτε νερό πριν να συζητήσετε

Δεδομένης της επίδρασης που έχει η ενυδάτωση στη γνωστική λειτουργία και τη διάθεση, είναι καλό να δοκιμάσετε να πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν την συζήτησή σας, ειδικά εάν θα πρέπει να επεξεργαστείτε τα δικά σας συναισθήματα, καθώς και αυτά ενός άλλου ατόμου.

Προετοιμαστείτε λοιπόν κατάλληλα, ώστε να είστε στην σωστή ψυχική και σωματική κατάσταση, ώστε να μπορείτε να ακούσετε τον συνομιλητή σας αλλά και να επεξεργαστείτε όλα όσα σας λέει.

Το να πίνετε νερό και κατά την διάρκεια της συζήτησης είναι μια εξίσου καλή ιδέα, καθώς θα σας δίνει χρόνο για να επεξεργαστείτε και να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας ενώ μπορεί να είναι και ένα χρήσιμο εργαλείο αποκλιμάκωσης εάν οι τόνοι ανέβουν.