Εάν θέλετε ένα πιο υγιές και λαμπερό σώμα που αποπνέει ευεξία, τότε ξεκινήστε να πίνετε περισσότερο νερό. Κάθε κύτταρο στο σώμα μας το χρειάζεται και είναι κρίσιμο για την εύρυθμη λειτουργία της πέψης, της καρδιάς, των πνευμόνων και του εγκεφάλου σας.

Ενώ υπάρχουν πολλές συστάσεις αναφορικά με το πόσο να πίνετε, οι ειδικοί μας υπενθυμίζουν ότι η ποσότητα μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως το σωματικό βάρος, η φυσική δραστηριότητα, η θερμοκρασία που επικρατεί, εάν είστε έγκυος ή εάν θηλάζετε.

Διαβάστε επίσης: Νερό με λεμόνι: Το μυστικό για εύκολο αδυνάτισμα;

Ανεξάρτητα από τον στόχο ενυδάτωσης σας, είναι σημαντικό να πίνετε νερό τακτικά καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας για να ενισχύσετε μια σειρά από σωματικές λειτουργίες. Ειδικότερα:

#Πίνουμε νερό μόλις ξυπνήσουμε

Αντί να πιείτε τον καφέ σας μόλις ανοίξετε τα μάτια σας, δοκιμάστε πρώτα να πιείτε τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό. Η κατανάλωση νερού καθώς ξεκινάτε την ημέρα σας είναι σημαντική, καθώς ξυπνάτε ήδη αφυδατωμένοι. Αυτή η συνήθεια μπορεί να είναι χρήσιμη και για όσους παίρνουν φάρμακα.

#Πριν το γεύμα για καλύτερο έλεγχο της πείνας

Το νερό μπορεί να επηρεάσει τον έλεγχο του βάρους. Πίνοντας ένα ποτήρι νερό πριν το μεσημεριανό ή το βραδινό, μπορεί να αισθάνεστε πιο γεμάτοι, αποτρέποντας την υπερκατανάλωση τροφής.

Πράγματι, σε επιστημονική μελέτη αναφέρεται ότι η κατανάλωση νερού πριν από το γεύμα βοήθησε τόσο άνδρες όσο και γυναίκες να τρώνε λιγότερο και να αισθάνονται εξίσου χορτάτοι συγκριτικά με μια ομάδα που δεν έπινε νερό πριν.

#Μετά το φαγητό για καλύτερη πέψη

Αφού ολοκληρώσετε το γεύμα σας, μην ξεχάσετε να πιείτε και πάλι ένα ποτήρι νερό, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να διευκολύνει την διαδικασία της πέψης.

Ειδικά όταν καταναλώνετε τροφές «πλούσιες» σε φυτικές ίνες είναι σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό. Οι φυτικές ίνες κινούνται μέσω του πεπτικού σας συστήματος και απορροφούν το νερό, προάγοντας την κινητικότητα του εντέρου.

#Το απόγευμα ή όποτε «ξεμένουμε» από ενέργεια

Συνήθως λίγο μετά το μεσημεριανό, η ενέργειάς μας τείνει να «πέφτει» και τότε στρεφόμαστε στον δεύτερο ή και τρίτο καφέ της ημέρας. Αυτή η επιλογή όμως, ίσως δεν είναι η καλύτερη μιας και η κατανάλωση καφεΐνης έξι ώρες πριν τον ύπνο βρέθηκε σε έρευνα ότι μπορεί να διαταράξει τον ύπνο.

Η επιλογή ενός επεξεργασμένου σνακ γεμάτο ζάχαρη και λιπαρά μπορεί να έχει παρόμοια ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Αντί να στραφείτε σε αυτές τις ατελείς λύσεις, αντιμετωπίστε τη βασική αιτία, που μπορεί να είναι η αφυδάτωση.

Σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση, εκτός από κόπωση, η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει θυμό, εχθρότητα, σύγχυση ακόμα και «πεσμένη» διάθεση. Για αυτό την επόμενη φορά που νιώθετε ότι η ενέργειά σας «πέφτει» δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό.

#Όταν έχουμε πονοκέφαλο

Ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι σύμπτωμα αφυδάτωσης, λένε οι ειδικοί από το αμερικανικό Ίδρυμα Κεφαλαλγίας. Επιπλέον η αφυδάτωση μπορεί επίσης να προκαλέσει κρίσεις ημικρανίας.

Για όσους πάσχουν από ημικρανίες, η αύξηση της πρόσληψης νερού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας, της συχνότητας και της διάρκειας της ημικρανίας, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη.