Η έντονη επιθυμία για γλυκό πρόκειται για ένα από τα πιο δύσκολα εμπόδια που καλούμαστε να προσπεράσουμε όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος, μιας και η ζάχαρη μπορεί να «φρενάρει» το αδυνάτισμα. Ωστόσο, τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκουμε στα φρούτα μπορούν να μας ικανοποιήσουν χωρίς να μας βγάλουν εκτός πορείας.

Εκτός από απολαυστικά, είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά ενώ μπορούν να μας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερες ώρες, χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Πόσες μερίδες φρούτων μπορούμε να φάμε;

Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, οι ειδικοί συνιστούν να τρώτε δύο μερίδες φρούτων την ημέρα ενώ εάν είστε δραστήριοι ίσως να θέλετε να τις αυξήσετε στις τρεις. Μια μερίδα μπορεί να είναι είτε ένα ολόκληρο φρούτο που χωράει στο χέρι σας, όπως ένα μήλο ή ένα δαμάσκηνο, είτε ένα φλιτζάνι κομμένα φρούτα, όπως ένα μπολ με φράουλες ή σμέουρα.

Διαβάστε επίσης: Βάρος: Μπορούμε να χάσουμε κιλά εάν τρώμε ανά τρεις ώρες;

Μπορείτε να συνδυάσετε τα φρούτα σας με μια «πηγή» άπαχης πρωτεΐνης (όπως γιαούρτι) ή καλών λιπαρών (όπως αβοκάντο) για να αυξήσετε την χορταστική «δύναμη» του σνακ σας, μιας και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν, επιβραδύνοντας τον ρυθμό απορρόφησης.

Τι γίνεται με τα αποξηραμένα φρούτα;

Οι ειδικοί συνιστούν να τα αποφεύγουμε, ειδικά εάν θέλουμε να χάσουμε βάρος, μιας και η ζάχαρη στα αποξηραμένα φρούτα είναι πιο συμπυκνωμένη. Οι μερίδες των αποξηραμένων φρούτων είναι πολύ μικρές, πολύ γλυκές και πλούσιες σε ζάχαρη.

Ποια ευνοούν το αδυνάτισμα;

Μερικά από τα φρούτα που προτείνουν οι ειδικοί για πιο εύκολη απώλεια βάρους, περιλαμβάνουν:

Μούρα

Τα μούρα πρόκειται για μία από τις κορυφαίες επιλογές χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και την χαμηλή σε σάκχαρα. Είναι επίσης γεμάτα αντιοξειδωτικά, που ευνοούν την υγεία μας ποικιλοτρόπως.

Τα σμέουρα, τα βατόμουρα και οι φράουλες αποτελούν εξαιρετικές επιλογές φρούτων για απώλεια βάρους.

Ανά μερίδα:

Φράουλες: 46 θερμίδες, 11,1 g υδατάνθρακες, 7 g σάκχαρα, 1 g πρωτεΐνη, 0,4 g λίπος, 1,4 g νάτριο, 2,9 g φυτικές ίνες.

Μύρτιλα: 84 θερμίδες, 21 g υδατάνθρακες, 14,7 g σάκχαρα, 1 g πρωτεΐνη, 0,5 g λίπος, 1,5 g νάτριο, 3,6 g φυτικές ίνες.

Σμέουρα: 64 θερμίδες, 14,7 g υδατάνθρακες, 5,4 g σάκχαρα, 1,5 g πρωτεΐνη, 0,8 g λίπος, 1,2 g νάτριο, 8 g φυτικές ίνες.

Ακτινίδιο

Εάν προτιμάτε τις γλυκόξινες γεμάτη ένταση γεύσεις, τότε το ακτινίδιο είναι η κατάλληλη επιλογή. Είναι γεμάτο με βιταμίνη C και δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό, αλλά εξακολουθεί να είναι ζουμερό και δροσιστικό.

Ανά μερίδα: 108 θερμίδες, 26 g υδατάνθρακες, 16 g σάκχαρα, 2 g πρωτεΐνη, 0,9 g λίπος, 5,3 g νάτριο, 5,3 g φυτικές ίνες.

Καρπούζι

Το καρπούζι είναι περίπου 90% νερό, επομένως όχι μόνο σας βοηθά να παραμένετε ενυδατωμένοι, αλλά εντείνει το αίσθημα κορεσμού για να μένετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ανά μερίδα: 46 θερμίδες, 11,5 g υδατάνθρακες, 9,4 g σάκχαρα, 0,9 g πρωτεΐνη, 0,2 g λίπος, 1,5 g νάτριο, 0,6 g φυτικές ίνες.