Δεν υπάρχουν πολλά τρόφιμα που να έχουν κερδίσει τον τίτλο «Superfood», όμως το συκώτι είναι ένα από αυτά χάρη στα θρεπτικά συστατικά του και τη χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Είναι πολύτιμή πηγή βιταμινών και πλούσιο σε πρωτεΐνες.

Ως όργανο, βοηθά στην απομάκρυνση των βλαβερών ουσιών από το αίμα που ονομάζονται τοξίνες. Είναι επίσης ένας αδένας που παράγει σημαντικές πρωτεΐνες και ορμόνες.

Το συκώτι της αγελάδας – όπως και το συκώτι του ανθρώπου – χρειάζεται πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει σωστά. Γι΄αυτό είναι καλύτερο για εσάς από τα παραδοσιακά μυϊκά κρέατα όπως η μπριζόλα και τα μπιφτέκια.

Διαβάστε επίσης: Αρτηρίες: Ποιες τροφές τις διατηρούν καθαρές

Ας δούμε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους αξίζει να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας:

1. Σίδηρος για καλή κυκλοφορία του αίματος

Ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, των πρωτεϊνών των ερυθρών αιμοσφαιρίων που βοηθούν στη μεταφορά οξυγονωμένου αίματος σε όλο το σώμα σας. Βοηθά επίσης στην ανάπτυξη των μυών.

Μια διατροφή χαμηλή σε σίδηρο μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία, η οποία προκαλεί κόπωση, αρρυθμίες και πόνο στο στήθος.

Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι μια από τις καλύτερες πηγές σιδήρου. Μια μερίδα παρέχει περίπου το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Επιπλέον, ο σίδηρος από το συκώτι απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα. 

2. Πρωτεΐνη για δυνατούς μύες

Αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη των μυών. Το χρειαζόμαστε για να χτίσουμε, να επιδιορθώσουμε και να διατηρήσουμε τους ιστούς. Βοηθά, επίσης, στην απώλεια βάρους.

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να φάτε παραπάνω ή να καταλήξετε σε ένα ανθυγιεινό σνακ.

Η πρωτεΐνη παρέχει επίσης οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια, δίνοντάς σας περισσότερη ενέργεια όταν γυμνάζεστε. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που οι bodybuilders λατρεύουν το μοσχαρίσιο συκώτι.

3. Βιταμίνη Α για καλύτερη όραση

Αυτή η βιταμίνη προάγει την καλή όραση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Μπορείτε να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σας σε βιταμίνη Α τρώγοντας μια μερίδα συκωτιού. 

4. Βιταμίνες Β για ενέργεια και ανάπτυξη

Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι εφοδιασμένο με μικροθρεπτικά συστατικά όπως αυτές οι βιταμίνες Β:

  • Βιταμίνη Β9, για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Θειαμίνη (βιταμίνη Β1), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) και νιασίνη (βιταμίνη Β3), για ενέργεια και εύρυθμη κυτταρική λειτουργία.
  • Βιταμίνη Β12, για την υγεία του εγκεφάλου, των νεύρων και του αίματος.