Οι υψηλές θερμοκρασίες του καύσωνα, η υπερβολική καφεΐνη, το στρες είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που χαλάνε τον ύπνο μας. Οι ίδιοι παράγοντες μπορούν μάλιστα να επηρεάσουν και την πέψη μας, δυσχεραίνοντάς την.

Μπορούμε όμως να αντιστρέψουμε τις συνέπειες αυτές μέσω της διατροφής, επιλέγοντας συγκεκριμένα τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και είναι γνωστό ότι μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου και όπως αναφέρουν οι ειδικοί μπορούν να ενισχύσουν και την ποιότητα του βραδινού ύπνου.

Πώς ωφελούν τον ύπνο μας οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση;

Εν ολίγοις, μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση έχει τη δυνατότητα – είτε άμεσα είτε έμμεσα – να ενισχύσει τον ύπνο. Επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες στην Ιρλανδία για τα οφέλη των συγκεκριμένων τροφών στην υγεία του εγκεφάλου ο οποίος, με τη σειρά του, μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο.

Μέχρι σήμερα, αυτές οι μελέτες «δείχνουν μια σύνδεση ανάμεσα σε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζυμωμένα τρόφιμα και τη βελτιωμένη ποιότητα ύπνου, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα» αναφέρει η δρ Πράτιμα Ντίμπα, γαστρεντερολόγος.

Διαβάστε επίσης: Έντερο: Τι πρέπει να κάνουμε πριν τον ύπνο για να είναι υγιές

«Τα εν λόγω ευρήματα βασίζονται στην θεωρία ότι οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν τρυπτοφάνη, δομικό στοιχείο για τη σεροτονίνη και τη μελατονίνη, οι οποίες συνδέονται με την καλή ποιότητα ύπνου» εξηγεί η ίδια.

«Όταν καταναλώνετε τρυπτοφάνη, μετατρέπεται σε σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης και προωθεί τη χαλάρωση», εξηγεί η δρ Έριν Κίνεϊ, διαιτολόγος. «Η σεροτονίνη μπορεί στη συνέχεια να μετατραπεί σε μελατονίνη, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των κύκλων ύπνου-αφύπνισης» συμπληρώνει.

Ο ρόλος του εντέρου στον ποιοτικό ύπνο

Η δρ Έριν Κίνεϊ εξηγεί πως οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν έμμεσα να ενισχύσουν τον ύπνο προάγοντας ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα.

Όπως αναφέρει, αυτές οι τροφές, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να περιέχουν και προβιοτικά, βοηθούν στην αποκατάσταση και διατήρηση ενός ισορροπημένου εντέρου, που είναι κομβικής σημασίας δεδομένου του άξονα εντέρου – εγκεφάλου.

«Η έρευνα δείχνει ότι μια υγιής μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει θετικά τη λειτουργία του εγκεφάλου και την ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του ύπνου», συνεχίζει.

Μια τέτοια μελέτη αναφέρει ότι η ποικιλομορφία του μικροβιώματος συσχετίζεται θετικά με την αποτελεσματικότητα του ύπνου και τον συνολικό χρόνο ύπνου και αρνητικά με τον κατακερματισμένο ύπνο.

Πώς θα ενισχύσετε ύπνο και πέψη

Φυσικά, χρειάζεται κάτι περισσότερο από την κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση και προβιοτικών για να υποστηρίξετε την υγεία του εντέρου, να ενισχύσετε τον ύπνο αλλά και την πέψη αλλά αυτό το βήμα παραμένει σημαντικό.

Μερικές ακόμα μέθοδοι που προτείνουν οι ειδικοί για να τα καταφέρουμε, περιλαμβάνουν:

#Μην αμελείτε τις φυτικές ίνες

Για να βελτιώσετε την ποικιλομορφία του εντέρου, είναι καλό να προσθέσετε στο πιάτο σας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Για να βελτιώσετε ταυτόχρονα την υγεία του εντέρου και την ποιότητα του ύπνου, είναι σημαντικό να καταναλώνετε πολλά και διαφορετικά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης.

#Περιορίστε όσα δεν «αγαπά» το έντερο

Καθώς προσθέτετε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορείτε να ενισχύσετε τα οφέλη τους μειώνοντας την πρόσληψη τροφών που δεν είναι τόσο ωφέλιμα για το έντερο, τον ύπνο, την πέψη και την υγεία σας γενικότερα.

Ο περιορισμός των επεξεργασμένων τροφίμων, ειδικά εκείνων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο έντερο.

#Σημαντική και η ενυδάτωση

Για να βοηθήσετε τον εγκέφαλο, το έντερο και ολόκληρο το σώμα να λειτουργούν εύρυθμα είναι απαραίτητο να διατηρήσετε τα επίπεδα ενυδάτωσης υψηλά, μιας και η αφυδάτωση μπορεί να «επιτρέψει» σε ανθυγιεινά βακτήρια να κυριαρχήσουν στο έντερο.

Απλώς προσπαθήστε να πίνετε νερό νωρίς μέσα στην ημέρα, περιορίζοντας το λίγο πριν τον ύπνο για να μην διακόψετε τον ύπνο σας.