Έχετε ταξιδέψει ποτέ με αεροπλάνο; Αν ναι, θα έχετε παρατηρήσει ότι όταν γίνεται η επίδειξη των μέτρων ασφαλείας και έκτακτης ανάγκης, το πλήρωμα σας δείχνει πώς να βάλετε πρώτα τη δική σας μάσκα οξυγόνου πριν προσπαθήσετε να βοηθήσετε τους άλλους. Και είναι λογικό. Πώς θα βοηθήσετε κάποιον εάν δεν μπορείτε να αναπνεύσετε; Σκεφτείτε κάπως έτσι και τις ανθρώπινες σχέσεις…

Το να φροντίζετε πρώτα τον εαυτό σας και να προστατεύετε την ενέργειά σας και την ευημερία σας πριν ξεκινήσετε να βοηθάτε τους άλλους, δεν είναι εγωιστικό. Είναι απαραίτητο έτσι ώστε να διασφαλίσετε ότι και οι δύο πλευρές έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες… επιβίωσης.

Γιατί λοιπόν, αυτή η λογική φαίνεται να μας διαφεύγει στην καθημερινότητά μας;

Διαβάστε επίσης: Στρες: Απελευθερώστε το μέσα σε 5 λεπτά

Μήπως κάνετε πάρα πολλά για… πάρα πολλούς;

Καθημερινά, παλεύουμε για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης ζωής. Να μην τρέχουμε καθημερινά σε πανικό, να μην αφήνουμε το στρες να μας καταβάλλει… Ανησυχούμε ωστόσο για τη δουλειά, τις υποχρεώσεις, για φίλους και οικογένεια, χωρίς τελικά ποτέ ο χρόνος να μας φτάνει. Τι γίνεται σε αυτό το «χάος» με τη φροντίδα του εαυτού μας; Διότι ισορροπία χωρίς αυτήν, είναι αδύνατον να επιτευχθεί.

Διχαζόμαστε λοιπόν ανάμεσα στην αυτοφροντίδα και στη φροντίδα των άλλων ατόμων από τον προσωπικό και επαγγελματικό μας κύκλο και μαντέψτε ποιος νικά…

Μήπως τελικά προσπαθούμε να κάνουμε πάρα πολλά και να είμαστε πάντα εκεί για πάρα πολλούς ανθρώπους;

Είναι πραγματικά δική σας ευθύνη;

Οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να αναλαμβάνουμε περισσότερα από όσα μας αναλογούν. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους άλλους και θέλουμε να είμαστε καλοί στη δουλειά μας, στοιχεία που θα ήταν αξιοθαύμαστα αν δεν καταλήγαμε στο να τρέχουμε για όλα, βλάπτοντας τελικά την υγεία και την ευημερία μας.

Κοιτάξτε τη «λίστα» με ό,τι σας ανησυχεί. Είναι όλα αυτά τα ζητήματα δική σας ευθύνη να διευθετηθούν; Ίσως τελικά διαπιστώσετε ότι πάνω από το 50% των πραγμάτων για τα οποία αγχώνεστε, δεν θα έπρεπε καν να είναι στη δική σας λίστα.

Μην επιτρέπετε στους γύρω να εκμεταλλευτούν την ευγενική, δοτική και στοργική σας φύση. Αναγνωρίστε τους τοξικούς ανθρώπους στη δουλειά και στην ευρύτερη οικογένειά σας και μείνετε όσο γίνεται μακριά. Εάν κάποιος καταναλώνει την ενέργειά σας, δεν σας ενθαρρύνει, δεν σας υποστηρίζει και δεν σας βοηθά να γίνετε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας δεν έχει θέση στον κοντινό σας κύκλο.

Υπάρχει και το «όχι»

Το να είναι κανείς «καλός» συχνά παρερμηνεύεται. Τότε είναι που οι γύρω του αρχίζουν και ζητούν πράγματα συνέχεια.

Δεν είναι κακό να λέτε «όχι», ειδικά αν δεν έχετε το χρόνο ή τα μέσα να βοηθήσετε. Δεν χρειάζεται να αισθάνεστε ένοχοι για αυτό και επίσης δεν χρειάζεται να δίνετε εξηγήσεις.

Και ναι. Στην ατζέντα με όλα όσα πρέπει να γίνουν δεν πρέπει να λείπει ο εαυτό σας. Χρειάζεστε χρόνο για τη δική σας χαλάρωση, τη δική σας υγεία και ευεξία, τη δική σας προσωπική εξέλιξη. Για να κάνετε πράγματα που τρέφουν την ψυχή σας και κάνουν την καρδιά σας να χτυπά δυνατά. Αλλιώς, πώς θα προσφέρετε οτιδήποτε σε όσους αγαπάτε;

Προσωπικός χρόνος: Ένας λόγος για τον οποίο αξίζει να γίνεστε «εγωιστές»

Το κάθε λεπτό μέσα στην ημέρα, μετρά. Προγραμματίστε προσεκτικά το χρόνο σας και βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμά σας περιλαμβάνει ώρα για άσκηση, προσωπική ανάπτυξη, δραστηριότητες χαλάρωσης.

Τελικά, είναι πολύτιμο να φροντίζεις τους άλλους αλλά, φρόντιστε πρώτα τον εαυτό σας και σύντομα θα δείτε την καθημερινότητά σας να βελτιώνεται σε κάθε της πτυχή. Άλλωστε, ποιος άλλος μπορεί να το κάνει καλύτερα, αν όχι εσείς;