Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια κοινή πεπτική διαταραχή που επηρεάζει το παχύ έντερο. Μπορεί να εκδηλωθεί με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, πολλά από τα οποία επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Μπορεί να είναι άβολα και συνήθως κυμαίνονται από κοιλιακό άλγος ή φούσκωμα, μέχρι δυσκοιλιότητα ή διάρροια, ακόμα και «πεσμένη» διάθεση.

Τι προκαλεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Η ακριβής αιτία του σύνδρομου παραμένει άγνωστη αλλά είναι συνήθως αποτέλεσμα του συνδυασμό διαφορετικών παραγόντων, όπως:

  • Ανωμαλίες στα νεύρα, τους μύες και το ανοσοποιητικό σύστημα του εντέρου, που μπορεί να προκαλέσουν μη φυσιολογικές συσπάσεις του παχέος εντέρου και υπερβολική αντίδραση σε ερεθίσματα.
  • Αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου ή στη σύνθεση των βακτηρίων στο έντερο. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκληθούν από το άγχος, τους ρύπους, την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, την κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών.
  • Τροφικές ευαισθησίες, όπως δυσανεξία στη λακτόζη ή στη γλουτένη.
  • Στρες και άγχος, που και τα δύο μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του ΣΕΕ.
  • Προβλήματα με την επένδυση του εντέρου, όπως η αυξημένη εντερική διαπερατότητα.
  • Γενετική προδιάθεση για την πάθηση.

Πώς να αντιμετωπίσετε το ευερέθιστο έντερο

Για να διαχειριστείτε και να βοηθήσετε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ, μπορείτε να δοκιμάσετε:

#Ακολουθήστε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή

Μια διατροφή «πλούσια» σε φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ. Οι φυτικές ίνες μπορεί αρχικά να προκαλέσουν φούσκωμα, αλλά θα υποχωρήσει και θα βοηθήσει στην δημιουργία ενός λειτουργικού μικροβιώματος μακροπρόθεσμα.

Προσπαθήστε να αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς είναι πιθανό να εντείνουν τα δυσμενή συμπτώματα του συνδρόμου.

#Βρείτε ποιες τροφές προκαλούν έξαρση

Είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τις συγκεκριμένες τροφές που μπορεί να προκαλούν την έξαρση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ, μιας και ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι πιο κοινές είναι τα γαλακτοκομικά αλλά και όσες περιέχουν γλουτένη.

#Αντιμετωπίστε τη δυσβίωση του εντέρου

Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου είναι απαραίτητο για τη συνολική υγεία του οργανισμού. Όταν δεν είναι σε ισορροπία τότε είναι πιθανό να εμφανιστούν συμπτώματα του σύνδρομου του ευερέθιστου εντέρου. Οι τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν είναι εκείνες που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κίμτσι ή το κεφίρ.

#Διαχειριστείτε το στρες

Το στρες μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του συνδρόμου. Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε τρόπους να το διαχειριστείτε μέσω του τρόπου ζωής σας. Τεχνικές όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα, το περπάτημα ή οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής μπορούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές.

#Ενισχύστε την πέψη

Η καλή πέψη μπορεί να μειώσει τα άβολα συμπτώματα του σύνδρομου του ευερέθιστου εντέρου. Για να την υποστηρίξετε μείνετε καλά ενυδατωμένοι, ασκηθείτε τακτικά, καταναλώστε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά και αποφύγετε τα τηγανιτά, τα λιπαρά ή τα βαριά φαγητά.