Εάν o πρωινός πονοκέφαλος σας έχει γίνει πλέον συνήθεια, είναι λογικό να αναρωτιέστε τι μπορεί να συμβαίνει και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πρωινούς πονοκεφάλους, από το τρίξιμο των δοντιών το βράδυ μέχρι αλλεργίες. Για να καταφέρετε λοιπόν να τους αντιμετωπίσετε πρέπει πρώτα να εντοπίσετε την ακριβή αιτία.

Διαβάστε επίσης: Καύσωνας και ατμοσφαιρική ρύπανση: Ένας μοιραίος συνδυασμός

Πιθανές αιτίες του πρωινού πονοκεφάλου

Όταν οι πονοκέφαλοι σας ταλαιπωρούν σε καθημερινή βάση, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε το γιατρό σας για διάγνωση και ανάλογη καθοδήγηση διότι όπως είπαμε οι αιτίες ποικίλλουν. Κάποιες πιθανές μπορεί να είναι:

Αϋπνίες

Ο μη ποιοτικός- μη επαρκής ύπνος μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Εάν οι πονοκέφαλοί σας προκύπτουν μόνο ύστερα από έναν δύσκολο νυχτερινό ύπνο τότε δεν είναι δύσκολο να κάνετε τη σύνδεση.

Ως επόμενο βήμα, θα πρέπει να αναρωτηθείτε: Τι προκαλεί δυσκολίες στον ύπνο σας; Ίσως το άγχος ή το «σκρολάρισμα» στο κινητό. Επειδή οι διαταραχές ύπνου μπορεί επίσης να έχουν πολλές αιτίες, ο προσδιορισμός της ρίζας του προβλήματος είναι απαραίτητος για την αντιμετώπισή τους.

Σε γενικές γραμμές, η καθιέρωση μιας πιο υγιεινής ρουτίνας πριν τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκουραστείτε τη νύχτα και εν συνεχεία να απαλύνετε τους πρωινούς πονοκεφάλους.

Η αϋπνία όμως μπορεί να είναι και παρενέργεια κάποιου προβλήματος υγείας, επομένως και πάλι θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, διαφορετικά η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει με την πάροδο του χρόνου.

Υπνική άπνοια

Η υπνική άπνοια είναι μια διαταραχή κατά την οποία η αναπνοή του ατόμου σταματά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό εμποδίζει τον εγκέφαλο να πάρει αρκετό οξυγόνο και μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πρωινών πονοκεφάλων.

Οπωσδήποτε λοιπόν θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας που μπορεί να καθορίσει τη θεραπεία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει μια σειρά από αλλαγές, όπως απώλεια βάρους, ειδικά επιστόμια που συγκρατούν τη γνάθο και τη γλώσσα σας με έναν συγκεκριμένο τρόπο για να σας βοηθούν να αναπνέετε, αναπνευστική συσκευή ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση για τη διεύρυνση του αεραγωγού σας.

Διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού

Το εν λόγω πρόβλημα προκύπτει όταν το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας, το οποίο σας λέει πότε είναι ώρα να κοιμηθείτε και να ξυπνήσετε, δεν συγχρονίζεται με το περιβάλλον. Αυτή η διαταραχή του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε πρωινούς πονοκεφάλους.

Προσπαθήστε να υιοθετήσετε ένα πολύ σταθερό πρόγραμμα ύπνου, να πηγαίνετε δηλαδή για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, μαζί με την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών όπως η σωματική άσκηση και η καλή διατροφή.

Τρίξιμο των δοντιών

Η ασυναίσθητη πράξη του τριξίματος των δοντιών μπορεί να σας προκαλέσει δυσφορία και να σας κάνει να ξυπνάτε το πρωί με πονοκέφαλο. Μπορεί επίσης να έχετε πόνο στο σαγόνι.

Η σωστή θεραπεία για τον βρουξισμό, όπως λέγεται, εξαρτάται από το τι τον προκαλεί. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για σωστή καθοδήγηση και εάν υποψιάζεστε ότι η ένταση είναι που τον προκαλεί, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να μειώσετε τα επίπεδα του στρες. Συνήθως, οι ειδικοί συνιστούν να φοράτε ένα στοματικό προστατευτικό για να αποτραπεί η βλάβη στα δόντια, μεταξύ άλλων αλλαγών που μπορεί να αφορούν τον τρόπο ζωής σας.

Αλλεργίες

Μια αλλεργία μπορεί να έχει ως επακόλουθο τον πρωινό πονοκέφαλο, γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε απόφραξη των ρινικών διόδων από αλλεργική φλεγμονή. Η σκόνη και το τρίχωμα των κατοικιδίων είναι κοινά αλλεργιογόνα εσωτερικού χώρου που μπορεί να παγιδευτούν σε στρώματα και σεντόνια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας τη νύχτα.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε αλλεργίες (θα το διαπιστώσετε εύκολα και από άλλα συμπτώματα που τις συνοδεύουν, όπως ρινική συμφόρηση, καταρροή, φαγούρα στα μάτια και φτάρνισμα), μιλήστε με τον γιατρό σας. Η λήψη φαρμάκων για την αλλεργία υπό την καθοδήγησή του και η αποφυγή των αλλεργιογόνων (π.χ. ξεσκόνισμα κάτω από το κρεβάτι ή χρήση κλινοσκεπασμάτων ανθεκτικών στα ακάρεα) θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Άγχος

Το άγχος μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα σας και να προκαλέσει πόνο στους ώμους, τον αυχένα, το κεφάλι.

Εφαρμόστε μια δροσερή κομπρέσα στο κεφάλι σας και προσπαθήστε να διαχειριστείτε την έντασή σας, βάζοντας στη ζωή σας την άσκηση, μιλώντας με κοντινά σας πρόσωπα ή με έναν ειδικό, βρίσκοντας χρόνο για να κάνετε ό,τι σας ευχαριστεί, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, αναπνέοντας ήρεμα, αργά και ελεγχόμενα.

Έλλειψη καφεΐνης

Εάν σηκώνεστε και πίνετε καφέ μια συγκεκριμένη ώρα αλλά τον τελευταίο καιρό αυτό έχει αλλάξει, τότε είναι πιθανό αυτή η αλλαγή να σας προκαλεί πονοκέφαλο. Η λύση; Απλά πιείτε λίγο καφέ.

Αν ωστόσο προσπαθείτε να μειώσετε την καφεΐνη, φροντίστε να το κάνετε σταδιακά για να αποφύγετε να ξυπνάτε με πονοκέφαλο.

Αλκοόλ

Το γνωστό hangover συμβαίνει επειδή είμαστε μετά το ποτό αφυδατωμένοι. Για να ανακουφιστείτε το πρωί, φροντίστε να ενυδατωθείτε. Επιπλέον:

  • Μην φάτε βαρύ πρωινό με τηγανιτά. Ένα τοστ ή δημητριακά είναι μια χαρά.
  • Πιείτε καφέ όπως κάνετε συνήθως.
  • Η χαλαρή σωματική άσκηση μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.
  • Κοιμηθείτε καλά αν έχετε το χρόνο για να ξεκουραστείτε.