Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άσκηση ωφελεί τον ύπνο, προάγοντας την ποιότητα και την ποσότητά του. Ωστόσο, πολύ κοντά στην ώρα της ξεκούρασής σας μπορεί να σας δώσει ένα boost ενέργειας που να καταλήξει σε αϋπνία.

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο αλλά το πρόγραμμά σας δεν σας επιτρέπει να «στριμώξετε» τη ρουτίνα σας νωρίτερα μέσα στην ημέρα, αυτές οι τρεις συμβουλές θα σας βοηθήσουν να συνδυάσετε γυμναστική και ανάπαυση χωρίς να χρειάζεται να στερείστε τίποτα απ’ τα δυο.

Διαβάστε επίσης: Γυμναστική: Ποιο φρούτο να φάτε πριν την προπόνηση

3 τρόποι για να κοιμάστε ήσυχοι μετά τη βραδινή προπόνηση

#1 Ολοκληρώστε την προπόνησή σας με yoga

Αφήστε τις πολύ έντονες προπονήσεις σας για τις ημέρες που έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο το πρωί και αφήστε για το βράδυ λιγότερο έντονες επιλογές, όπως το περπάτημα, ένα χαλαρό τρέξιμο ή ακόμα καλύτερα, δοκιμάστε να κάνετε Vinyasa yoga.

Η Vinyasa ξεχωρίζει από τους άλλους τύπους γιόγκα, επειδή δίνει έμφαση στις τεχνικές αναπνοής κατά την εκτέλεση διαφόρων στάσεων (asanas). Εστιάζει στη σύνδεση αυτών των στάσεων μεταξύ τους μέσα από τη χαλάρωση και τον διαλογισμό. Η ακολουθία που συνηθίζει να ακολουθεί ένα βασικό πρόγραμμα Vinyasa yoga αποτελείται από τις εξής ασκήσεις:

  • Σανίδα
  • Chaturanga Dandasana
  • Στάση του σκύλου με βλέμμα προς τα πάνω
  • Στάση του σκύλου με βλέμμα προς τα κάτω

Αν πάλι όλα τα παραπάνω δεν είναι για εσάς, απλά ακολουθήστε όποιο πρόγραμμα προπόνησης θέλετε και ολοκληρώστε το με μερικές στάσεις yoga όπως η Savasana:

  • Ξαπλώστε με τα άκρα σας τεντωμένα απαλά, μακριά από το σώμα και τις παλάμες σας στραμμένες προς τα επάνω.
  • Προσπαθήστε να καθαρίσετε το μυαλό σας ενώ αναπνέετε βαθιά.
  • Μπορείτε να κρατήσετε αυτή τη στάση για 5 έως 15 λεπτά.

Οι χαλαρωτικές κινήσεις και η εστίαση στην αναπνοή θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε, προετοιμάζοντάς σας για ύπνο.

#2 Κάντε ένα ζεστό ντους

Το να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή ένα χαλαρωτικό ντους προτού πέσετε στο κρεβάτι μπορεί να σας εξασφαλίσει την πολυπόθητη ηρεμία.

Γενικά, η θερμοκρασία του πυρήνα πέφτει φυσικά λίγο πριν τον ύπνο, γεγονός που βοηθά στην εκκίνηση των συστημάτων ύπνου στον οργανισμό. Όταν βγείτε από το ζεστό ντους και αρχίσετε να στεγνώνετε, η θερμοκρασία του σώματός σας θα πέσει ακόμη μερικούς βαθμούς, προκαλώντας σας υπνηλία.

#3 Καταναλώστε ένα σνακ

Ο «ανεφοδιασμός» μετά την προπόνηση αργά το βράδυ είναι απαραίτητος αλλά πρέπει να έχει ισορροπία. Αν φάτε πάρα πολύ θα νιώσετε φουσκωμένοι ενώ αν φάτε πολύ λίγο η κοιλιά σας θα γουργουρίζει. Και στις δυο περιπτώσεις θα δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε.

Καταναλώστε ένα ελαφρύ σνακ μετά την προπόνηση με υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, τα οποία είναι απαραίτητα για σωστή αποκατάσταση. Δυο καλές επιλογές είναι:

  • Τοστ ολικής αλέσεως με φυστικοβούτυρο ή χούμους.
  • Τυρί με χαμηλά λιπαρά και κράκερ.