Οι περίοδοι καύσωνα, ειδικά όταν διαρκούν για πολλές ημέρες συνεχόμενα, μπορεί να καταπονήσουν το σώμα, προκαλώντας ναυτία, αδυναμία, ακόμα και ζάλη. Ενδεχομένως να έχετε διαπιστώσει ότι η όρεξή σας μειώνεται όταν οι θερμοκρασίες «ανεβαίνουν» επικίνδυνα.

Σε μελέτη περίπτωσης αναφέρεται ότι μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου μπορεί να μειώσει την πρόσληψη τροφής κατά 0,11%. Ενώ αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε στη συμπεριφορά των καταναλωτών και όχι σε βιολογικούς μηχανισμούς, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση πίσω από το φαινόμενο.

Διαβάστε επίσης: Καύσωνας: Πώς θα δροσιστούμε χωρίς κλιματισμό

«Όταν βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα ζεστό περιβάλλον, στην πραγματικότητα έχουμε λιγότερη όρεξη και καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες ως μέθοδο για να μειώσουμε την θερμοκρασία του σώματος» εξηγεί η Άλισον Τσάιλντρες, διαιτολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο Texas Tech University.

Τι είναι η θερμική επίδραση των τροφών;

Όπως αναφέρει η ίδια, πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την όρεξη, αλλά υπάρχει σημαντική διαφορά στην ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουν οι άνθρωποι τον χειμώνα και το καλοκαίρι.

«Οι άνθρωποι σε θερμότερα κλίματα τρώνε συνήθως λιγότερες θερμίδες. Αυτό διότι όταν καταναλώνουμε θερμίδες, το σώμα παράγει θερμότητα καθώς τις αφομοιώνει με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ακόμα περισσότερο η θερμοκρασία του» εξηγεί η ίδια.

Η ποσότητα της θερμότητας που παράγεται από την πέψη είναι γνωστή ως «θερμική επίδραση των τροφών».

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχουν τη μεγαλύτερη θερμική επίδραση, επομένως τρόφιμα όπως το κοτόπουλο, το βοδινό κρέας, τα φασόλια, τα αυγά, οι φακές και τα θαλασσινά μπορεί να σας ζεστάνουν περισσότερο καθώς αρχίζετε να τα χωνεύετε.

Τι να τρώμε στον καύσωνα

Κύριο μέλημά σας, ειδικά τις πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, θα πρέπει να είναι η ενυδάτωση.

Η εφίδρωση είναι ο τρόπος του σώματος να μειώνει φυσικά την θερμοκρασία του, αλλά η υπερβολική εφίδρωση χωρίς αναπλήρωση υγρών μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία μπορεί στη συνέχεια να συμβάλει στη θερμική εξάντληση.

Μερικές από τις πιο ενυδατικές τροφές είναι τα πεπόνια, τα μούρα, το μαρούλι, το σέλινο, οι ντομάτες, τα αγγούρια και το γιαούρτι. Εξίσου σημαντικό είναι να πίνετε άφθονο νερό ή άλλα ενυδατικά ροφήματα, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, καθώς συμβάλλουν στην αναπλήρωση της ποσότητας των υγρών που χάνουμε λόγω της εφίδρωσης.

*Εάν η απώλεια της όρεξης συνοδεύεται από συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός, γρήγορος καρδιακός ρυθμός, ναυτία και σύγχυση, τότε αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια γιατί μπορεί να είναι περίπτωση θερμοπληξίας.