Το καλοκαίρι οι μελιτζάνες πρωταγωνιστούν στα αγαπημένα μας πιάτα, όπως ο μουσακάς και τα παπουτσάκια. Με ελάχιστες θερμίδες και καθόλου λίπος, είναι ιδανικές για κάθε τύπο διατροφής.

Η μελιτζάνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αποτελεί καλή πηγή των βιταμινών Α, Β και C, ενώ περιέχει και πολύτιμα μέταλλα, όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και φώσφορο. Επιπλέον, χάρη στην περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Παράλληλα, η nasunin που περιέχει, η οποία είναι υπεύθυνη για το βαθύ μωβ χρώμα της φλούδας, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.

Διαβάστε επίσης: Υγεία: Το κορυφαίο καλοκαιρινό φρούτο που την βελτιώνει

Αυτή η φυτική ένωση προστατεύει, επίσης, τα λίπη που συνθέτουν τις μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων. Οι μεμβράνες είναι εκείνες που επιτρέπουν την είσοδο θρεπτικών ουσιών και την έξοδο αποβλήτων.

Οι μελιτζάνες συμβάλουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Οι μελιτζάνες αποτελούν σημαντική πηγή φυτικών ινών. Είναι χαμηλές σε λιπαρά και σάκχαρα, γεγονός που τις καθιστά καλή επιλογή για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Επιπρόσθετα, μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της απορρόφησης της γλυκόζης και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Διατηρούν τα επίπεδα χοληστερόλης χαμηλά

Η προσθήκη της μελιτζάνας στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Αυτό οφείλεται στις φυτικές ίνες καθώς και στην περιεκτικότητα της μελιτζάνας σε αντιοξειδωτικά.

Πώς θα φτιάξετε μελιτζάνες ιμάμ

Φαγητό πλούσιο σε καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και κάλιο, το οποίο σε συνδυασμό με συστατικά του σκόρδου βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης. Ταυτόχρονα, τα αντιοξειδωτικά και φαινολικές ενώσεις, βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Θα χρειαστείτε

6 μελιτζάνες

500 γρ. ντομάτες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες

4 κρεμμύδια

4 σκελίδες σκόρδο

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

4 κ.σ. μαϊντανό

ζάχαρη

αλάτι

πιπέρι

Στην πράξη

Κόβετε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και χαράσσετε τη μία πλευρά, χωρίς να φτάσετε στην άκρη. Τις αφήνετε 30΄ σε αλατισμένο νερό, τις ξεπλένετε και τις στραγγίζετε.

Έπειτα, τις τηγανίζετε και τις απλώνετε σε ένα ταψί. Κόβετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, τα σοτάρετε και προσθέτετε τις ντομάτες, ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.

Μόλις δέσει η σάλτσα, προσθέτετε το μαϊντανό. Ανοίγετε μια λακκούβα στις μελιτζάνες, τις γεμίζετε με σάλτσα και τις ψήνετε στο φούρνο.

Pro tip: Αν θέλετε οι μελιτζάνες σας να απορροφούν τη σάλτσα χωρίς να χάνουν το σχήμα τους, καθαρίστε τις ριγωτά, αφαιρώντας μερικές λωρίδες από τη φλούδα.