Στη λίστα των απολαύσεων, οι διατροφικές επιλογές έρχονται στις πρώτες θέσεις ειδικά όταν κάνουμε διακοπές. Το κρέας που βγαίνει από την ψησταριά, η μπίρα που το συνοδεύει, το παγωτό που ακολουθεί, τα κοκτέιλ στην παραλία είναι μόνο μερικές από τις μνήμες που έχουμε δημιουργήσει από τα προηγούμενα καλοκαίρια!

Στο σημείο αυτό όμως μπορούμε να βάλουμε μια άνω τελεία και να θυμηθούμε ότι οι άνθρωποι συνηθίζουν να κρατάνε τις ευχάριστες μνήμες ενώ «θάβουν» εκείνες που τους προβλημάτισαν. Η προσεκτική τους όμως αξιολόγηση μπορεί να προλάβει ορισμένα προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν.

Διαβάστε επίσης: Μελιτζάνες: Γιατί δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο σας αυτό το καλοκαίρι

Για παράδειγμα, θα πρέπει να δώσετε λίγο μεγαλύτερη προσοχή στην αύξηση του βάρους που μπορεί να ακολούθησε τις καλοκαιρινές απολαύσεις του προηγούμενου καλοκαιριού. Αλλα προβλήματα που μπορεί να σας ταλαιπώρησαν είναι τα έντονα φουσκώματα στην κοιλιά, τα προβλήματα του εντέρου και η κατακράτηση υγρών.

Η λίστα των υπαίτιων για τα προβλήματα αυτά περιέχει τρόφιμα πλούσια σε αλάτι, ζάχαρη, λιπαρά και φυσικά αλκοόλ.

Είναι σημαντικό λοιπόν να δούμε ποιες είναι οι διατροφικές παγίδες και πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε χωρίς να μειώσουμε την απόλαυση!

Ο κρύος καφές τύπου -ccino (π.χ. fredoccino)

Αν και ο κρύος καφές είναι ένα ευχάριστο ρόφημα για την παραλία, έχει δώσει τη θέση του σε νέου τύπου ροφήματα που περιέχουν επιπλέον σιρόπι διαφόρων γεύσεων.

Είτε λοιπόν διαλέξετε τη γεύση καραμέλας είτε τη γεύση λευκής σοκολάτας, στο μεγάλο μέγεθος θα λάβετε περισσότερες από 500 θερμίδες, όσες περίπου και ένα γεύμα! Εσείς θα αποφασίσετε αν είναι αυτό που επιθυμείτε.

Η πρόταση του διαιτολόγου: Ακόμα και αν προσθέτετε 2-3 κουταλάκια ζάχαρη στον καφέ σας, αυτός δεν ξεπερνά τις 60 θερμίδες. Κράτησε το επιπλέον ποσό των θερμίδων για πιο σημαντικές στιγμές της ημέρας.

Η παγωμένη μπίρα δίπλα στο barbecue

Σίγουρα όλοι το έχουμε ως εικόνα στο μυαλό μας. Να ψήνουμε εμείς ή κάποιος καλός μας φίλος και να είμαστε με την παρέα γύρω από το barbecue και να κρατάμε ένα κουτάκι παγωμένη μπίρα. Θυμηθείτε όμως ότι κάθε κουτάκι μπίρα αποδίδει περισσότερες από 200 θερμίδες.

Αν καθυστερήσει λίγο το ψήσιμο και προλάβετε να καταναλώσετε 3 κουτάκια μπίρα, έχετε ήδη λάβει περισσότερες από 600 θερμίδες πριν ακόμα ξεκινήσετε να τρώτε.

Η πρόταση του διαιτολόγου: Προσπαθήστε να προβλέψετε ότι θα υπάρχουν και μπίρες χωρίς αλκοόλ. Θα απολαμβάνετε τη δροσιά, λαμβάνοντας μικρότερες ποσότητες αλκοόλ. Από τις νοστιμιές της ψησταριάς μην επιλέξετε πολύ λουκάνικο. Θα είναι πολύ πιο αλμυρό, λιπαρό και θερμιδογόνο.

Δοκιμάστε το αλλά καταναλώστε περισσότερο κοτόπουλο ή χοιρινό χωρίς ορατό λίπος.

Το αγαπημένο παγωτό και το milk shake

Πολλοί όταν ανοίγουν μια μεγάλη συσκευασία παγωτού (των 500 γραμμαρίων) έχουν την πρόθεση να καταναλώσουν μία μερίδα. Ποτέ όμως δεν σταματούν πριν αδειάσει το κύπελλο. Η θερμιδική του αξία φτάνει τις 1.500 θερμίδες!

Ενα μεγάλο milk shake κατά την απογευματινή σας βόλτα έχει επίσης πολλές θερμίδες. Αποτελείται από μερικές μπάλες παγωτό, γάλα και πολλές φορές επιπλέον σιρόπι. Σίγουρα είναι απολαυστικό.

Μπορεί όμως, αν καταναλώνεται καθημερινά για 15-20 ημέρες των διακοπών ή στην καλοκαιρινή καθημερινότητά σας, να ευθύνεται για την πρόσθεση μερικών κιλών στο ενεργητικό σας.

Η πρόταση του διαιτολόγου: Δώστε μεγάλη προσοχή στην ποσότητα. Δοκιμάστε να πάρετε μία μπάλα παγωτό σε ένα μικρό μπολάκι ή ένα μικρό ποτήρι milk shake και αξιολογήστε την απόλαυση που έχετε.

Αν έχετε μεγαλύτερη ποσότητα στο χέρι σας, σίγουρα επιθυμείτε να την καταναλώσετε. Ισως όμως αποφασίσετε ότι αξίζει να γλιτώσετε έναν «σκασμό» θερμίδων απολαμβάνοντας τη μερίδα που σας αναλογεί!

Επίσης θυμηθείτε ότι βγαίνετε για τη βόλτα σας με στόχο να ξεσκάσετε και όχι για να φάτε παγωτό. Δεν χρειάζεται σε κάθε σας βόλτα να περνάτε από το ζαχαροπλαστείο. Τέλος, μπορείτε να επιλέξετε και άλλες παγωμένες απολαύσεις όπως ένα παγωμένο γιαούρτι ή πολτό φρούτων που τον έχετε καταψύξει. Θα πάρετε λιγότερες θερμίδες ενώ θα καταναλώσετε κάτι πολύ θρεπτικό.

Τα κοκτέιλ και τα ποτά στις διακοπές

Ενα μεγάλο ποτήρι pina colada ή cosmopolitan μπορεί να αποδίδει περισσότερες από 600 θερμίδες. Οι περισσότεροι πίνουν περισσότερα από ένα σε κάθε έξοδό τους. Να λοιπόν 1.200 θερμίδες επιπλέον.

Οι μισές από όσες πρέπει να λάβετε ολόκληρη την ημέρα! Επίσης αρκετές θερμίδες έχουν και ποτά που περιέχουν χυμούς ή αναψυκτικά με ζάχαρη και είναι αυτά που προτιμώνται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η πρόταση του διαιτολόγου: Προτιμήστε πιο απλά ποτά. Οσο πιο σύνθετα και γλυκά τόσο περισσότερες θερμίδες θα λάβετε. Αν θέλετε οπωσδήποτε να το γευτείτε, προτιμήστε να έχετε ένα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μπορείτε να συζητήσετε με τον barman ή την barwoman εάν μπορεί να το φτιάξει πιο ελαφρύ. Θα το απολαύσετε στο ίδιο θεαματικό ποτήρι και με την ίδια διακόσμηση. Θα γλιτώσετε όμως μερικές θερμίδες.

Εάν θέλετε να είστε πιο προσεκτικοί, τότε επιλέξτε ένα σκέτο ποτό με πάγο και σόδα.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Γιάννη Χρύσου, κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο.