Μία από τις πιο κοινές συμβουλές που ακούμε για να χάσουμε πιο εύκολα τα περιττά κιλά είναι να καταναλώνουμε περισσότερα λαχανικά και να γεμίζουμε το μισό μας πιάτο με μη αμυλούχες τροφές, όπως χόρτα και κολοκυθάκια.

Τα λαχανικά προσθέτουν όγκο στα γεύματα, χωρίς πολλές θερμίδες και περιέχουν χορταστικές φυτικές ίνες για αυτό και είναι ιδανική επιλογή για την απώλεια βάρους.

Διαβάστε επίσης: Απώλεια βάρους και υγεία: Δεν συνδέονται απαραίτητα

Είναι επίσης γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που μπορούν να μειώσουν ή να βοηθήσουν στη διαχείριση πολλών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και του διαβήτη.

Ειδικά εάν θέλετε να διατηρήσετε το βάρος σας στο επιθυμητό μακροπρόθεσμα είναι σημαντικό να κάνετε μικρές αλλαγές, που μπορείτε να διατηρήσετε, σε αντίθεση με το να προσπαθείτε να αναθεωρήσετε και να αλλάξετε ριζικά την διατροφή σας.

Υπάρχει συγκεκριμένο λαχανικό που ευνοεί την απώλεια βάρους;

Η προσθήκη μιας επιπλέον μερίδας λαχανικών στο πιάτο σας ή η αντικατάσταση τροφών με υψηλότερες θερμίδες με φρέσκες τροφές, όπως φρούτα πρόκειται για μικρές και βιώσιμες αλλαγές που μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το κορυφαίο λαχανικό αδυνατίσματος είναι αυτό που πράγματι θα φάτε γιατί το απολαμβάνετε. Ο μόνος τρόπος για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη από τα λαχανικά είναι να αποτελέσουν μέρος της καθημερινής σας διατροφής.

Κάθε λαχανικό έχει θρεπτική αξία (ναι, ακόμη και τα αμυλούχα όπως οι πατάτες), επομένως δεν χρειάζεται να σκέφτεστε ποιο είναι καλύτερο ή προσφέρει περισσότερα οφέλη. Αντ’αυτού προσπαθήστε το πιάτο σας να είναι γεμάτο με διαφορετικά χρώματα για να απολαμβάνετε όσο το δυνατόν περισσότερες γεύσεις και φυσικά, περισσότερα οφέλη.

Πώς θα χάσουμε τα περιττά κιλά

Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολλά λαχανικά τείνουν να ζυγίζουν λιγότερο από εκείνους που δεν τα επιλέγουν. Σε ανασκόπηση μελετών, που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, αναφέρεται ότι η αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών οδήγησε σε μείωση του βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Διαφορετική μετά-ανάλυση, δημοσιευμένη στο Advances in Nutrition κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερα λαχανικά είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να αυξήσουν το βάρος τους μακροπρόθεσμα (έως και 12 χρόνια μετά σε ορισμένες από τις μελέτες που περιλαμβάνονται).

Όσοι έτρωγαν περίπου τρεις έως τέσσερις μερίδες (200 έως 300 γραμμάρια) λαχανικά την ημέρα είχαν επίσης χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Οι φυτικές ίνες στα λαχανικά μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους με διαφορετικούς τρόπους.

Οι φυτικές ίνες προσδίδουν έξτρα όγκο στα γεύματά σας, γεγονός που εντείνει το αίσθημα κορεσμού. Επίσης κινούνται αργά στο πεπτικό σας σύστημα και διεγείρουν την απελευθέρωση ορμονών που σχετίζονται με τον κορεσμό, σύμφωνα με review που δημοσιεύθηκε στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition.