Το να γυμνάζεστε ξυπόλυτοι είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε ένα στούντιο γιόγκα ή πιλάτες. Και όταν έχετε μπροστά σας τη μαλακή ζεστή άμμο, ίσως είναι δελεαστικό να βγάλετε τα αθλητικά σας: και πράγματι, αυτό μπορεί να είναι μια εκπληκτική άσκηση.

Το να είστε ξυπόλυτοι είναι ένα φυσικό μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η προπόνηση χωρίς παπούτσια προάγει την ισορροπία και τη σταθερότητα, τόσο των ποδιών όσο και του σώματός σας, ενώ πάει την αποδοτικότητά σας στο επόμενο επίπεδο.

Το σώμα σας αλλάζει για να προσαρμοστεί στα υποδήματα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες συνέπειες, όπως πιο αδύναμα πόδια και αφύσικη κατανομή βάρους.

Διαβάστε επίσης: Καρκίνος: Σύντομες «εκρήξεις» δραστηριότητας μειώνουν τον κίνδυνο

Αντίθετα, όταν είστε ξυπόλυτοι, ενεργοποιείτε όλους τους μύες σας με τον κατάλληλο τρόπο και δυναμώνετε τους αστραγάλους, τους ιστούς, τα πέλματα, ακόμη και τα δάχτυλα.

Όταντα δάχτυλα των ποδιών σας δεν περιορίζονται από το παπούτσι, αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής με το έδαφος.

Έτσι θωρακίζετε τις αρθρώσεις και μειώνετε τον κίνδυνο τραυματισμού από πτώση.

Ωστόσο, εκτός, από την έλλειψη αναπήδησης, η γυμναστική χωρίς παπούτσια μπορεί να είναι επικίνδυνο λόγω του τι μπορεί να υπάρχει κάτω από την επιφάνεια της άμμου.

Προσοχή

Φυσικά, εάν πάσχετε από πελματιαία απονευρωσίτιδα, διαστρέμματα στον αστράγαλο ή τραυματισμούς στην αχίλλειο πτέρνα, μην αφήσετε τα αθλητικά σας στο σπίτι.

Εάν δεν έχετε δοκιμάσει ξανά προπόνηση στην παραλία, τότε είναι καλύτερα να ξεκινήσετε από την υγρή άμμο, που είναι σημαντικά πιο σταθερή από την μαλακή και στεγνή.

Μόλις συνηθίσετε να τρέχετε, για παράδειγμα, σε βρεγμένη άμμο, προσθέστε αργά διαστήματα 2 ή 3 λεπτών στην πιο στεγνή, επιστρέφοντας στη βρεγμένη ενδιάμεσα.

Είναι, επίσης, πολύ πιο εύκολο να χάσετε την ισορροπία σας εάν προσπαθείτε να τρέξετε σε στεγνή άμμο και σε κλίση.

Η απόφαση για το αν θα γυμναστείτε ξυπόλυτοι είναι προσωπική. Εξαρτάται από το επίπεδο προπόνησης και την εμπειρία του κάθε ατόμου σε κάθε συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Το είδος της προπόνησης είναι εξίσου σημαντικό να εξεταστεί. Όταν κάνετε ασκήσεις όπως τα άλματα, μπορεί να είναι ασφαλέστερο να προπονείστε με παπούτσια για να προστατεύσετε τις αρθρώσεις από τη δύναμη της προσγείωσης.

Αντίστοιχα, αν σκαρφαλώνετε ή περπατάτε σε αιχμηρές ανώμαλες επιφάνειες, είναι καλύτερο να αποφεύγετε να προπονείστε ξυπόλητοι.