Γίνεται να κάνετε μια δίαιτα… «part-time»; Θα μπορούσε το να τρώτε ό,τι σας αρέσει μερικές φορές να είναι η απάντηση στα προβλήματά σας;

Κι όμως, το να αφιερώνουμε το 100% του χρόνου μας στην τήρηση μιας δίαιτας δεν είναι ρεαλιστικό και μας απομακρύνει από τον στόχο μας μακροπρόθεσμα.

Δηλαδή, όχι μόνο να χάσουμε βάρος, αλλά και να το διατηρήσουμε και να μην ξαναπάρουμε τα κιλά αμέσως μετά.

Διαβάστε επίσης: Κιλά: Χάνουμε τα περιττά τρώγοντας αυτό το λαχανικό

Ο κανόνας 80/20 στην ουσία λέει να ακολουθείτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή σχεδιασμένη ειδικά για να ανταποκρίνεται στους στόχους και τις διατροφικές σας ανάγκες για το 80% του χρόνου, ενώ για το υπόλοιπο 20% μπορείτε να απολαμβάνετε κάποια από τα αγαπημένα σας τρόφιμα.

Με λίγα λόγια, πρέπει να καταναλώνετε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, περισσότερα ψάρια και λιγότερο κόκκινο κρέας, να επιλέγετε γαλακτοκομικά προϊόντα (ή τα υποκατάστατά τους) με λιγότερα λιπαρά και να προτιμάτε προϊόντα ολικής αλέσεως αντί για επεξεργασμένα τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να στερηθείτε το αγαπημένο σας φαγητό μια φορά στο τόσο ή να νιώθετε ενοχές και μετά να μην τρώτε αρκετά. Το κλειδί είναι στην ευελιξία και το μέτρο.

Γενικά, καμία ομάδα τροφίμων δεν πρέπει να παραλείπεται από το πρόγραμμά σας. Απλά επιλέξτε τα τρόφιμα που σας αρέσουν περισσότερο από την καθεμία.

Γιατί είναι σημαντικό να βάλετε μια ελεύθερη μέρα στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα

Σύμφωνα με έρευνες, το σώμα μας επιταχύνει το μεταβολισμό μετά από ένα περιστασιακό γεύμα με ζάχαρη και περιττές θερμίδες όταν καθημερινά είναι συνηθισμένο σε ένα συγκεκριμένο υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.

Έτσι, εν μέσω μιας καλής διατροφής ή μιας ελαφρώς αυστηρής δίαιτας, την ημέρα που αφηνόμαστε να φάμε ελεύθερα ό,τι θέλουμε, καταλήγουμε να καίμε περισσότερες θερμίδες. Τα αυξημένα επίπεδα λεπτίνης, της ορμόνης που εκκρίνεται από τα λιποκύτταρα και είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της ενεργειακής ισορροπίας του σώματος, είναι (ευτυχώς) υπεύθυνα γι’ αυτό.

Επομένως, παρότι είναι απαραίτητο από κάθε άποψη να ακολουθείτε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής, δεν υπάρχει λόγος να μην ενδίδετε πού και πού στο αγαπημένο σας φαγητό.

Επιπλέον, το να έχετε ελεύθερες μέρες προσφέρει στις διατροφικές σας συνήθειες μια αρμονική ισορροπία. Σας δίνουν ενέργεια, σας «βγάζουν» από τη μονοτονία και επιταχύνουν το μεταβολισμό σας.