Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή και είναι ιδιαιτέρως ενοχλητικός, ακόμα και εξουθενωτικός. Πώς προκύπτει; Είτε από δομικά προβλήματα του λαιμού, όπως η αρθρίτιδα ή οι εκφυλισμένοι δίσκοι, είτε από μικρές καθημερινές καταπονήσεις στους μύες του λαιμού.

Ακολουθούν κάποιες κινήσεις- «ένοχοι» για τον πόνο στην εν λόγω περιοχή καθώς και πιθανές λύσεις για να νιώσετε καλύτερα.

Διαβάστε επίσης: Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πώς επηρεάζει την υγεία μας;

Τρόποι με τους οποίους καταπονούμε άθελά μας τον αυχένα μας

Βλέπουμε πολλή τηλεόραση και όχι μόνο…

Παρακολουθώντας επί ώρες το αγαπημένο μας πρόγραμμα, πολλοί από εμάς κρατάμε το λαιμό μας σε μια άβολη στάση. Κάποιοι γέρνουν προς τα πίσω ενώ βλέπουν τηλεόραση ενώ άλλοι μπορεί να γέρνουν το κεφάλι τους στο πλάι. Και οι δύο αυτές θέσεις μπορεί να καταπονήσουν τους μύες του λαιμού.

  • Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι ταξιδιού γύρω από το λαιμό σας όταν γέρνετε πίσω για να παρακολουθήσετε τηλεόραση. Εάν γέρνετε στο πλάι, χρησιμοποιήστε περισσότερα μαξιλάρια για να γεμίσετε το κενό μεταξύ του κεφαλιού και των ώμων σας και αλλάζετε τη θέση σας κάθε 20 λεπτά για να κάνει ο λαιμός σας ένα διάλειμμα.

Όλοι ξοδεύουμε επίσης πολύ χρόνο κοιτάζοντας το κινητό ή τον υπολογιστή μας, κοιτώντας συνήθως προς τα κάτω, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή καταπόνηση.

  • Διατηρήστε την οθόνη του υπολογιστή στο ύψος των ματιών σας και φροντίστε να μην σας απορροφά τόσες ώρες το κινητό…

Γέρνουμε προς τα εμπρός

Μπορεί να γέρνετε είτε προς την οθόνη του υπολογιστή είτε προς ένα άλλο άτομο κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας. Εάν εκτείνετε προς τα εμπρός συχνά το λαιμό σας, αυτό μπορεί να καταπονήσει τους μύες και να προκαλέσει πόνο.

  • Προσπαθήστε να κρατήσετε την πλάτη σας ίσια και να γέρνετε προς τα εμπρός από τους γοφούς σας. Εάν δεν βλέπετε καλά την οθόνη του υπολογιστή, αυξήστε το μέγεθος της γραμματοσειράς.

Κοιμόμαστε λάθος

Ορισμένες θέσεις ύπνου ενέχουν μεγάλους κινδύνους για τον αυχένα. Όταν κοιμόμαστε μπρούμυτα, για παράδειγμα, περιστρέφουμε το κεφάλι μας στο πλάι. Ο ύπνος στο πλάι χωρίς τη σωστή υποστήριξη σπρώχνει τον λαιμό προς τον ώμο μας. Η παραμονή σε μια τέτοια στάση για ώρες μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των μυών του αυχένα και πόνο.

  • Αποφύγετε να κοιμάστε μπρούμυτα κι αν κοιμάστε στο πλάι, ελέγξτε το στήριγμα κάτω από το λαιμό σας να μην έχει κάποιο κενό μεταξύ του κεφαλιού και του ώμου σας.

Καθόμαστε… χαλαρά

Για πολλούς ανθρώπους, το να κάθονται άνετα σημαίνει να «ξαπλώνουν» στην καρέκλα τους, κάτι που είναι κακό για το λαιμό και την πλάτη. Η κακή στάση του σώματος όταν καθόμαστε ασκεί πίεση στη σπονδυλική στήλη, συμπεριλαμβανομένου του λαιμού και των συνδέσμων της και αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο.

  • Προσπαθήστε να είστε ευθυτενείς. Τραβήξτε το πηγούνι σας προς τα πίσω και χαμηλώστε τους ώμους σας. Εάν δουλεύετε σε γραφείο, προμηθευτείτε μια εργονομική καρέκλα με στήριξη χαμηλά στην πλάτη, ρυθμιζόμενο ύψος και ένα χοντρό μαξιλάρι καθίσματος.

Και βέβαια, αγχωνόμαστε

Μεταφέροντας παράλληλα όλη την πίεση στους ώμους και το λαιμό μας.

  • Αφιερώστε χρόνο στη διαχείριση του άγχους. Δοκιμάστε μερικές ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, κάντε έναν ήσυχο περίπατο στη φύση, εξασκηθείτε στο διαλογισμό. Τα προβλήματα στον αυχένα σας μπορεί να μην εξαφανιστούν, σίγουρα όμως θα μειωθούν.