Η ατμοσφαιρική ρύπανση η οποία προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από την καύση ορυκτών καυσίμων φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή με την πάροδο των ετών, αλλά να έχει και πολύ πιο άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Τα αυξημένα επίπεδα λεπτών βλαβερών σωματιδίων στον αέρα τα οποία είναι μικροσκοπικά και εισβάλλουν εύκολα στον οργανισμό μας συνδέονται με περισσότερες νοσηλείες εξαιτίας καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη και πνευμονίας, σύμφωνα με έρευνες ετών. Επίσης, επιδεινώνουν υπάρχουσες πνευμονοπάθειες.

Διαβάστε επίσης: Αλτσχάιμερ: 2 απροσδόκητοι τρόποι που προλαμβάνουν τη νόσο

Τι αποκάλυψε προ δύο ετών μελέτη

Μελέτη του 2021 που εξέτασε παγκόσμια μοντέλα επιπέδων ρύπανσης και εκτιμήσεις κινδύνου για τον παγκόσμιο πληθυσμό, συνέδεσε τα ορυκτά καύσιμα με σχεδόν εννέα εκατομμύρια (ένας στους πέντε) πρόωρους θανάτους παγκοσμίως το 2018. Οι περισσότεροι από αυτούς οφείλονταν σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

Άτομα με υποκείμενες παθήσεις όπως άσθμα, καρδιαγγειακά προβλήματα και διαβήτη, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα που ζούσαν κοντά σε πηγές ρύπανσης ήταν ομάδες πληθυσμού που κινδυνεύαν και κινδυνεύουν περισσότερο, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Ακόμα και τα πολύ χαμηλά επίπεδα ρύπανσης μας θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο

Πρόσφατη επιστημονική έκθεση από το Health Effects Institute μελέτησε 68 εκατομμύρια Αμερικανούς ηλικίας 65 ετών και άνω σε μια περίοδο 16 ετών.

Οι συγγραφείς ανέπτυξαν διάφορα στατιστικά μοντέλα, τα οποία κατέληξαν σε παρόμοια αποτελέσματα:

  • Μεταξύ 2000 και 2016, τα ποσοστά θνησιμότητας αυξήθηκαν από 6% έως 8% για κάθε σταδιακή αύξηση των επιβλαβών σωματιδίων του μολυσμένου αέρα ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό θανάτων σημειώθηκε ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα έκθεσης σε επιβλαβή σωματίδια.

Οι συγγραφείς της μελέτης εκτιμούν ότι ακόμα και ένα πολύ μικρό ποσοστό βελτίωσης της ποιότητας του αέρα, θα μπορούσε μελλοντικά να σώσει περισσότερες από 143.000 ζωές σε διάστημα 10 ετών.