Από τότε που πρωτοεμφανίστηκε, ο κορωνοϊός έχει συνδεθεί με μια σειρά προβλημάτων υγείας, που σε ορισμένες περιπτώσεις διαρκούν όσο η νόσηση ενώ άλλες μπορεί να επιμένουν ακόμα και για μήνες (γνωστό ως long covid). Τώρα νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Hypertension αναφέρει ότι η covid-19 συνδέεται με την εμφάνιση υπέρτασης (υψηλής αρτηριακής πίεσης) εντός έξι μηνών μετά τη μόλυνση, ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση ή σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών.

Για να φτάσουν σε αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές συνέκριναν ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με covid-19 με άτομα που είχαν διαγνωστεί με τον αναπνευστικό ιό της γρίπης και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν κορωνοϊό είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση.

Διαβάστε επίσης: Ιστορικό υγείας: Πόσα γνωρίζετε για το δικό σας;

«Δεδομένου του τεράστιου αριθμού των ανθρώπων που μολύνονται από τον κορωνοϊό, σε σύγκριση με τη γρίπη, αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι ανησυχητικά και υποδηλώνουν ότι πολλοί ασθενείς πιθανότατα θα εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση στο μέλλον» δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. Tim Q. Duong, PhD, καθηγητής ακτινολογίας και αντιπρόεδρος ακτινολογικής έρευνας στο Albert Einstein College of Medicine and Montefiore Health System στη Νέα Υόρκη.

Πρώτη έρευνα για την σύνδεση της υπέρτασης με την covid-19

Ενώ η λοίμωξη covid-19 είναι συνήθως πιο έντονη σε άτομα με προϋπάρχουσα υψηλή αρτηριακή πίεση, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων ποσοστών νοσηλείας και θανάτων σε σύγκριση με άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, δεν έχει γίνει σαφές εάν ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί πράγματι να προκαλέσει την εμφάνιση υπέρτασης ή την επιδείνωση της προϋπάρχουσας υπέρτασης, λέει ο Δρ Duong.

Για την μελέτη τους, οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα από τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία του Montefiore Health System. Οι ερευνητές συνέκριναν περίπου 45.000 άτομα με κορωνοϊό μεταξύ 1ης Μαρτίου 2020 και 20 Φεβρουαρίου 2022 και σχεδόν 14.000 άτομα με γρίπη χωρίς covid-19 μεταξύ Ιανουαρίου 2018 και 20 Φεβρουαρίου 2022. Όλοι οι συμμετέχοντες δεν είχαν ιστορικό υπέρτασης και επέστρεψαν για παρακολούθηση εντός τριών έως εννέα μηνών μετά το θετικό τεστ για covid-19 ή γρίπη.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 21% των ατόμων που νοσηλεύτηκαν με covid-19 ανέπτυξαν υψηλή αρτηριακή πίεση, σε σύγκριση με το 16% των ατόμων που νοσηλεύτηκαν με γρίπη. Από τους συμμετέχοντες στην μελέτη, που κόλλησαν κορωνοϊό αλλά δεν νοσηλεύτηκαν, το 11% εμφάνισε υψηλή αρτηριακή πίεση, σε σύγκριση με μόλις 4% όσων είχαν γρίπη και δεν νοσηλεύτηκαν.

Μεταξύ των ατόμων που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για τα άτομα άνω των 40 ετών, τους άνδρες ή για άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, στεφανιαία νόσο ή χρόνια νεφρική νόσο.