Όσο περισσότερο αλάτι καταναλώνουμε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος απόφραξης των αρτηριών της καρδιάς και του λαιμού, σύμφωνα με ακόμα μια μελέτη που επιβεβαιώνει πως το πολύ αλάτι στη διατροφή μας μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη

Διαβάστε επίσης: Ιστορικό υγείας: Πόσα γνωρίζετε για το δικό σας;

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal Open, περιελάμβανε 10.788 άτομα ηλικίας 50 έως 64 ετών. Οι ερευνητές υπολόγισαν την πρόσληψη αλατιού κάθε συμμετέχοντα μετρώντας τα επίπεδα νατρίου (το κύριο συστατικό του αλατιού) σε συλλογές ούρων 24 ωρών. Οι εθελοντές της μελέτης έκαναν όλοι απεικονιστικές εξετάσεις καρδιάς και υπερηχογράφημα των αρτηριών του λαιμού τους για να αναζητηθούν σημεία αθηροσκλήρωσης (συχνή βλάβη η οποία προοδευτικά δημιουργείται όταν τα τοιχώματα των αρτηριών και των αγγείων του κυκλοφορικού συστήματος του οργανισμού αρχίζουν να υφίστανται βλάβες).

Τα συμπεράσματα

Όσο υψηλότερο ήταν το νάτριο των ούρων των συμμετεχόντων, τόσο μεγαλύτερη ήταν η ποσότητα της πλάκας στένωσης των αρτηριών στο λαιμό και την καρδιά τους. Μια διατροφή πλούσια σε αλάτι συνδέεται στενά με υψηλή αρτηριακή πίεση, μια σημαντική αιτία αθηροσκλήρωσης. Ωστόσο, τα ευρήματα ήταν ανάλογα ακόμη και μεταξύ ατόμων με ελαφρά αυξημένη αρτηριακή πίεση. Αυτό υποδηλώνει ότι ακόμη και άτομα χωρίς υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει να προσέχουν την πρόσληψη αλατιού, λένε οι ειδικοί.

Πώς θα μειώσετε την υπερκατανάλωση αλατιού

  • Περιορίστε την κατανάλωση των συσκευασμένων προϊόντων του εμπορίου. Τα προϊόντα κρέατος, τα αλλαντικά, το τυρί, τα προϊόντα επάλειψης, τα έτοιμα και κονσερβοποιημένα γεύματα, οι πίτσες, τα πατατάκια και τα συσκευασμένα σνακ είναι «φορτωμένα» με πολύ αλάτι.
  • Προσπαθήστε να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε για την ένδειξη «χαμηλό σε νάτριο» ή «χωρίς πρόσθετο αλάτι».
  • Προσθέστε γεύση στα γεύματά σας προσθέτοντας μπαχαρικά και όχι πολύ αλάτι.
  • Μαγειρέψτε εσείς τα γεύματά σας αντί να τα παραγγείλετε. Έτσι, θα είστε σε θέση να ελέγχετε και να γνωρίζετε την ακριβή ποσότητα αλατιού που καταναλώνετε.