Με την κακοκαιρία «Daniel» να σαρώνει την χώρα, είναι προφανές ότι πρέπει να παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις.

Κι ενώ μπορεί να κάνετε τα πάντα όπως και κάθε άλλη ημέρα, οι ειδικοί προειδοποιούν να αποφεύγετε να κάνετε ντους κατά την διάρκεια μιας καταιγίδας, μιας και αυτή η φαινομενικά ασφαλής συνήθεια ενέχει πολλούς κινδύνους όταν συνδυαστεί με ακραίες καιρικές μεταβολές.

Τι μπορεί να συμβεί εάν κάνετε ντους στην κακοκαιρία

«Ο ηλεκτρισμός μπορεί να περάσει μέσα από το νερό και ως εκ τούτου και οι κεραυνοί» αναφέρει η δρ Μέρι Αν Κούπερ, γιατρός επείγουσας ιατρικής και ειδικός ιατρικής και ασφάλειας κεραυνών για το αμερικανικό Συμβούλιο Ασφάλειας Κεραυνών.

Διαβάστε επίσης: Γιατί ο μουντός καιρός μας «ρίχνει» την διάθεση;

«Ο κεραυνός μπορεί επίσης να ταξιδέψει μέσω των υδραυλικών, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού, εάν σας «χτυπήσει» έμμεσα», συμπληρώνει η ίδια. Ταξιδεύει ακόμη πιο γρήγορα μέσα από καλώδια και μέταλλο, αποτελώντας άμεση απειλή εάν χτυπήσει το σπίτι ή το κτήριο σας. «Για αυτό είναι σημαντικό να αποφύγετε το ντους όσο διαρκεί μια καταιγίδα» εξηγεί.

Και δεν είναι μόνο το μπάνιο που πρέπει να αποφεύγεται. Οποιεσδήποτε εσωτερικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν υδραυλικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, επίσης, σύμφωνα με το αμερικανικό Συμβούλιο Ασφάλειας Κεραυνών. Αυτό περιλαμβάνει το πλύσιμο των πιάτων σας ή το πλύσιμο των ρούχων στο χέρι.

Πόση ώρα μετά την καταιγίδα είναι ασφαλές να μπούμε στο ντους;

«Θα πρέπει να μείνετε έξω από το ντους για τουλάχιστον τριάντα λεπτά αφού ακούσετε τον τελευταίο κεραυνό», λέει η δρ Μέρι Αν Κούπερ. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες, που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Μερικά ακόμα πράγματα που είναι καλό να αποφεύγετε κατά την διάρκεια της καταιγίδας, περιλαμβάνουν:

  • Οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα.
  • Δουλειές που σχετίζονται με τα υδραυλικά.
  • Μεταλλικά αντικείμενα και ενσύρματα τηλέφωνα.

Ενώ είναι σπάνιο να «χτυπηθείτε» από κεραυνό, ο πραγματικός κίνδυνος εξαρτάται και από το που ζείτε. Εάν ζείτε σε κλίμα επιρρεπές σε κεραυνούς και καταιγίδες, οι πιθανότητές αυξάνονται.