Η μεσογειακή διατροφή όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, αλλά μια διεθνής ομάδα ερευνητών λέει ότι αυτός ο τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Διαβάστε επίσης: Πίεση: Πώς την επηρεάζει ο κρύος καιρός

Ο μεσογειακός τρόπος ζωής χαρακτηρίζεται από μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής αλέσεως, υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ανάπαυση, σωματική δραστηριότητα και συχνές κοινωνικές συναναστροφές.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Harvard που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Mayo Clinic Proceedings, όσοι έδιναν προτεραιότητα στην ξεκούραση, την άσκηση και την κοινωνικοποίηση είχαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις ή άλλες αιτίες και 28% μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο.

Τι άλλα οφέλη έχει η Μεσογειακή διατροφή για την υγεία μας

Μάλιστα, μια μελέτη από το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας παρακολούθησε, συγκεκριμένα, πάνω από 2.500 Έλληνες ενήλικες για περισσότερο από 10 χρόνια.

Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή ήταν 47% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με τους συνομήλικούς τους, που δεν ήταν πιστοί σε κάποιο μεσογειακό πρόγραμμα.

Προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal έδειξε ότι τα άφθονα φρούτα και λαχανικά, το ελαιόλαδο, η μικρή κατανάλωση κρασιού, όπως επίσης και ο περιορισμός του κρέατος, είναι το κλειδί για να μεγαλώσουμε πιο υγιείς και να ζήσουμε περισσότερο.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 23.000 άτομα, έδειξε ότι όσοι από τους συμμετέχοντες ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή, είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να βρίσκονται στη ζωή 8 χρόνια αργότερα.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στη Nutrition Today διερεύνησε τους τρόπους με τους οποίους η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με την πρόληψη χρόνιων παθήσεων.

Αρχικά, όσοι την ακολουθούν τείνουν να έχουν λιγότερο σωματικό λίπος και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου.

Δεύτερον, η μεσογειακή διατροφή και η κατανάλωση εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, κατά περίπου 40% για τα άτομα που κινδυνεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.